Predsednica Pirc Musar si pred volitvami želi več govora o evropskih temah

Evropske Volitve 05. Jun 202417:34 3 komentarji
Nataša Pirc Musar (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Predsednica republike Nataša Pirc Musar ocenjuje, da je bilo v kampanji pred evropskimi volitvami premalo povedanega o tem, kaj EU nudi državam članicam in kako pomembno je, da se Slovenci udeležijo volitev. Želi si, da bi tokrat Slovenija presegla tradicionalno nizko volilno udeležbo, s čimer bi pokazali, "da nam je za Evropo mar in da o Evropi razmišljamo".

“Vsebina je bila v ospredju, a največkrat ne tista prava,” je ob bližajočem se izteku volilne kampanje pred evropskimi volitvami v današnji izjavi za medije ocenila predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Kot je spomnila, je namreč Evropski parlament edina neposredno voljena institucija EU. Zatrdila je, da sicer razume razgretost ob vprašanju Palestine, a to ni tema EU. “Seveda je evropska tema v smislu podpore EU k mirni rešitvi spora, a bi si na soočenjih želela več evropskih vsebin: kaj nudi Erasmus, kaj kohezijski programi, kaj čaka Evropsko unijo,” je naštela.

Med razpravami, ki jih je pogrešala, je izpostavila tudi temo varnosti EU. “V prihodnji sestavi Evropske komisije se bo verjetno prvič v zgodovini zgodilo, da bomo imeli komisarja za obrambo. To je korak v pravo smer. Te teme sem malo pogrešala, mogoče pa še rečejo kakšno na to temo,” je dejala.

Zavzela se je tudi za višjo volilno udeležbo. Želi si, da bi presegli “neslavni rekord” z zadnjih evropskih volitev, ko se je Slovenija po deležu volilne udeležbe uvrstila na rep med državami članicami. “Analize kažejo, da bo vsaj 40-odstotna, jaz bi si vendarle želela še kakšen odstotek več,” je dejala o pričakovanjih glede tokratne volilne udeležbe.

Sama bo glas oddala v nedeljo, kako bo glasovala na evropskih volitvah, in kako na treh posvetovalnih referendumih, kot predsednica republike ne želi razkrivati.

Ocenila pa je, da se bomo 10. junija zbudili v drugačno EU. “Na tistih, ki bodo dobili večino v Evropskem parlamentu, bo razmislek in modrost, kako in v kakšno smer bo plula evropska ladja. Želim si, da bo še vedno ostala na temeljnih vrednotah, ki so jih zakoličili očetje Evropske unije. Sama verjamem v vladavino prava in človekove pravice, meni Evropo pomeni točno to,” je sklenila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje