Predsednica zbira predloge za novega varuha človekovih pravic

Slovenija 29. Avg 202414:00 0 komentarjev
Peter Svetina
Aktualni varuh človekovih pravic Peter Svetina., ki se mu s februarjem prihodnje leto izteka mandat. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

V začetku prihodnjega leta se aktualnemu varuhu človekovih pravic Petru Svetini izteka mandat, zato je predsednica republike Nataša Pirc Musar objavila poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov. Svetina si sicer želi funkcijo opravljati tudi v prihodnjem šestletnem mandatu.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v uradnem listu objavila poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za varuha človekovih pravic. Predloge možnih kandidatov s priloženim pisnim soglasjem kandidata lahko v predsedničin urad posredujete do 14. oktobra.

Na podlagi zakona o varuhu človekovih pravic in zakona o ustavnem sodišču je predsednica v uradnem listu objavila omenjeni poziv. Aktualni varuh človekovih pravic Peter Svetina je namreč predsednico 30. julija skladno s postopkom obvestil, da mu 23. februarja 2025 poteče mandat na čelu Varuha. V dopisu je predsednico obvestil tudi, da želi nadaljevati svoja prizadevanja na čelu institucije, ki bo z novim letom praznovala 30 let delovanja.

Predlogi možnih kandidatov za varuha človekovih pravic morajo biti obrazloženi, posebej mora biti priloženo pisno soglasje možnega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti, ter dokazilo o slovenskem državljanstvu.

Predloge možnih kandidatov za varuha človekovih pravic se lahko v predsedničin urad posreduje po pošti na naslov Urad predsednika RS, Erjavčeva 17, Ljubljana ali na elektronski naslov [email protected], in sicer do ponedeljka, 14. oktobra, do 15. ure.

V uradu bodo kandidature preučili in opravili posvetovanja z vsemi poslanskimi skupinami, da preverijo njihovo podporo kandidatu oz. kandidatki v DZ, ki mora varuha človekovih pravic izvoliti z dvotretjinsko večino. DZ o predlogu predsednice odloči v 45 dneh od predložitve predloga. Poslanci izvolijo varuha za dobo šestih let, po poteku mandatne dobe pa je lahko še enkrat izvoljen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!