Predsednik KPK o ravnanjih Stojmenove Duh: Minister mora biti zgled vsem

Slovenija 25. Sep 202413:07 13 komentarjev
Robert Šumi KPK
Žiga Živulović jr./ BOBO

V javnosti in političnih krogih močno odmeva nova afera ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh. Ta se je v središču pozornosti znašla zaradi razkritja N1, da je na službenem vozilu v tujini uporabila modre luči, kasneje pa želela doseči, da avstrijski organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje na avstrijski avtocesti. Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Robert Šumi je o ravnanjih ministrice Stojmenove Duh dejal, da bi moral funkcionar s svojimi dejanji, v tem primeru ministrica, biti zgled vsem.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh se je ponovno znašla v središču pozornosti, tokrat zaradi razkritja N1, da je na službenem avtomobilu v tujini uporabljala modre luči. Kot smo poročali, je Stojmenova Duh konec maja obtičala v koloni vozil na avstrijski avtocesti. Da ne bi zamudila poleta z dunajskega letališča proti Ženevi, je voznik službenega vozila ministrstva prižgal modre luči, česar pa po navedbah zunanjega ministrstva ne bi smel storiti.

Ko je vozilo nato hitelo po avtocesti, ga je zaradi prehitre vožnje ujel radar. Na ministrstvo za digitalno preobrazbo je v juliju prispel dopis avstrijske policije, naj ji posredujejo informacijo, kdo je vozil vozilo in torej storil prometni prekršek. Namesto da bi avstrijskim organom pregona sporočili te informacije, pa je ministrstvo Stojmenove Duh poslalo dopis slovenskemu veleposlaništvu na Dunaju.

V njem so veleposlaništvo pozvali, naj avstrijske organe zaprosi, da odstopijo od morebitnega pregona oziroma kaznovanja voznika. Veleposlaništvo jim je odgovorilo, naj “z vidika ugleda Republike Slovenije kazen poravnajo”.

Več v članku Ministrica z modro lučjo po avstrijski cesti. Kako se je skušala izogniti kazni.

Nova afera ministrice za digitalno preobrazbo močno odmeva v političnih krogih, tudi v koalicijskih strankah in celo v največji vladni stranki Gibanje Svoboda. Zelo nezadovoljen naj bi bil tudi premier Robert Golob.

Predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Roberta Šumija smo zaprosili za komentar ravnanja Emilija Stojmenove Duh. Dejal nam je, da je s primerom seznanjen zgolj iz medijskega poročanja, a je dodal: “Dejstvo je, da mora vsak funkcionar, v tem primeru ministrica za digitalno preobrazbo, dajati dober zgled, tako svojim zaposlenim kot tudi družbi v celoti.”

Po Šumijevih besedah je narobe, če je ministrica vplivala na uporabo modrih luči, kar v Avstriji ni dovoljeno. Če pa je vplivala, da se prekrškovni postopek v Avstriji ne izpelje do konca, pa je to po oceni predsednika KPK nesprejemljivo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje