Predsednik podmladka Gibanja Svoboda se seli v Golobov kabinet

Slovenija 31. Jul 202414:22 2 komentarja
Foto: Borut Živulovič/Bobo

Predsednik vlade Robert Golob se je odločil za kadrovske okrepitve v svoji najožji ekipi. Po informacijah N1 se v premierjev kabinet seli predsednik podmladka Gibanja Svoboda Matej Grah, ki je na listi največje vladne stranke kandidiral na junijskih evropskih volitvah. Da prihaja v Golobov kabinet, nam je potrdil tudi Grah in dodal, da bo zadolžen za pomoč pri organizaciji kabineta.

V največji vladni stranki Gibanje Svoboda prihaja do kadrovskih sprememb. Po informacijah N1 v kabinet premierja Roberta Goloba prihaja vodja strankinega podmladka Matej Grah, ki je na listi Svobode kandidiral na junijskih evropskih volitvah.

Grah, ki je bil doslej formalno zaposlen v poslanski skupini Gibanja Svoboda, delal pa je na centrali stranke, je za N1 potrdil, da se v četrtek seli na mesto sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Na vprašanje, kakšne bodo njegove nove obveznosti in zadolžitve, je odgovoril, da bo pomagal pri organizaciji kabineta. Da bi ga vlada imenovala za državnega sekretarja, ni predvideno.

Da si Grah, ki je doslej delal na centrali stranke, želi novih izzivov, je bilo v krogih blizu Gibanja Svoboda mogoče slišati že od evropskih volitev. Po nekaterih informacijah naj bi bila na mizi tudi možnost, da bi se pridružil ekipi najverjetnejšega novega slovenskega evropskega komisarja Tomaža Vesela in odšel v Bruselj, vendar pa bo Grah svojo politično kariero zdaj nadaljeval v kabinetu predsednika vlade.

Pred evropskimi volitvami ga je podprla tudi Marta Kos

Javnost je na Graha postala pozorna, ko so mu v Svobodi zaupali visoko drugo mesto na kandidatni listi za evropske volitve. Njegovo kandidaturo je podprla tudi nekdanja podpredsednica stranke in nesojena kandidatka Gibanja Svoboda na zadnjih predsedniških volitvah Marta Kos. Kot je znano, je bil Matej Grah pred predsedniškimi volitvami njen osebni asistent.

Kljub dobremu izhodišču Grah na volitvah ni bil izvoljen za evropskega poslanca. Z nekaj manj kot 6.000 preferenčnimi glasovi se je uvrstil na 23. mesto med vsemi kandidati. Z liste Gibanja Svoboda sta bila v Evropski parlament izvoljena nosilka liste Irena Joveva, ki so ji volivci zaupali drugi zaporedni mandat v Bruslju, in nekdanji obrambni minister Marjan Šarec, ki je za evropskega poslanca kandidiral na zadnjem devetem mestu na listi.

Irena Joveva
Irena Joveva (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Joveva se je z več kot 71.000 preferenčnimi glasovi uvrstila na drugo mesto, Šarec pa s slabimi 15.000 uvrstil na deseto mesto med vsemi kandidati na volitvah. Po številu osvojenih preferenčnih glasov sta Graha med kandidati Svobode prehiteli tudi Tamara Vonta in Janja Sluga.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje