Predvolilni plakati SDS z logotipom Gibanja Svoboda: Grafika je dejansko naša

Slovenija 29. Maj 202413:37 18 komentarjev
Predvolilni panoji (Foto:Žiga Živulović jr./BOBO)

SDS je tudi v tokratni referendumski kampanji posegla po plakatih, v katerih uporablja grafične elemente Gibanja Svoboda. V tej stranki potezo SDS vidijo kot odraz obupa pred prihajajočimi volitvami in referendumi. O morebitnem ukrepanju še razmišljajo. Medtem zakonitost ravnanj SDS pri širjenju personaliziranih videonagovorov preverja Informacijski pooblaščenec. V SDS ob tem zatrjujejo, da je bilo vsem pogojem glede varstva osebnih podatkov zadoščeno.

SDS je plakate, s katerimi pozivajo volilce, naj na prihajajočih posvetovalnih referendumih glasujejo proti, opremila z zapisom Nesvoboda odločitve.

“Celostna grafična podoba je dejansko naša,” je na današnjem medijskem dogodku s kandidati in kandidatkami Gibanja Svoboda za Evropski parlament dejala njihova nosilka liste in evropska poslanka Irena Joveva. O tem, ali bodo v stranki ukrepali, bodo še razmislili, sama pa meni, da gre za dejanje SDS iz obupa oziroma za odraz živčnosti pred prihajajočimi volitvami in referendumi.

Spomnila je, da to ni prvič, da je SDS zlorabila njihov logotip. Oktobra je Svoboda tako na tožilstvo prijavila plakate z logotipom Gibanja Svoboda, fotografijo predsednika stranke Roberta Goloba in zapisom Še kdo pleše? Joveva je stranki SDS danes položila na srce, “naj se raje ukvarjajo sami s sabo”.

Na tokratnih predreferendumskih plakatih SDS so zapisane trditve: Starejšim evtanazijo namesto zdravstvene oskrbe; Siromašijo podeželje, ukinjajo okraje; ter Mladim konopljo namesto stanovanj; sledi pa zapis: Proti.

Volilci bodo 9. junija na posvetovalnih referendumih sicer odločali o tem, ali naj se v zakonodaji uredi pravica do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o gojenju in predelavi konoplje v medicinske namene in gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo ter o uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v DZ.

plakat gibanja svoboda
Foto: SDS

SDS: Vsem pogojem glede varstva osebnih podatkov zadoščen

Joveva je danes spomnila tudi na sporne predvolilne poteze SDS, med drugim, ko so ob čestitkah za športne uspehe zraven dodajali logotip SDS.

SDS je šel pred volitvami tudi v širjenje personaliziranih videosporočil predsednika stranke Janeza Janše. “Zakonitost obdelav osebnih podatkov v zvezi z opisano politično kampanjo Informacijski pooblaščenec preverja v inšpekcijskem postopku,” so danes v tej instituciji navedli za STA. Ker postopek še teče, podrobneje zadeve ne morejo komentirati.

So pa dodali, da načeloma posredovanje članka ali objave s strani posameznika svojim prijateljem ni sporno samo po sebi, če pa to poteka na način, da pri tem tretji, npr. politične stranke obdelujejo tudi osebne podatke posameznikov, potem mora za to obstajati ustrezna pravna podlaga, posamezniki pa morajo biti o obdelavi ustrezno obveščeni.

V SDS so že v torek zatrdili, da je bilo vsem pogojem glede varstva osebnih podatkov zadoščeno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje