Premier Golob: EU se mora odločneje zavzeti za mir v regiji

N1 video 07. Okt 202412:54 0 komentarjev

Premier Robert Golob je ob prvi obletnici vojne v Gazi dejal, da se mora Evropska unija odločneje zavzeti za mir v regiji. "Ne govorim o upanju, govorim o tem, da bomo predlagali določene ukrepe," je dejal ob robu izredne seje državnega zbora. Napovedal je, da se Slovenija pridružuje pregledu pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom, ki ga je predlagala Irska, pa tudi pobudam Francije po ustavitvi dobave orožja Izraelu za spopade v Gazi.

Ob prvi obletnici vojne v Gazi je predsednik vlade Robert Golob ob robu izredne seje državnega zbora dejal, da mineva leto dni od “brutalnega napada Hamasa na nedolžne izraelske civiliste” in od pridržanja izraelskih talcev v Gazi. Poleg tega pa mineva tudi prvo leto, “odkar je izraelska vojska sprožila eno največjih morij”.

Po njegovem mnenju poteze izraelske vojske proti civilistom v Gazi, ki da kršijo ne le mednarodno humanitarno pravo, temveč tudi mednarodno pravo nasploh, nesorazmerne.

“Slovenija se je v okviru svojih zunanjepolitičnih prizadevanj ves čas zavzemala za takojšnjo prekinitev spopadov, izpustitev talcev in iskanja poti do trajnega miru. Žal so bili naši pozivi neuslišani in žal so zadnje razmere v regiji pripeljale do eskalacije. Vojna se je začela prelivati v sosednji Libanon in tudi Sirijo. Prišel je čas, da se mora mednarodna skupnost ostreje in odločneje odzvati na eskalacijo in širitev spopadov v regiji,” je dejal.

Kot poudarja premier, mora mednarodna skupnost storiti več za zaustavitev spopadov. “Verjamem, da bomo v prihodnjih dneh in tednih z našimi evropskimi zavezniki o tem bistveno več govorili, in upam, da bomo našli ustrezne ukrepe, s katerimi bomo lahko dobesedno pripeljali do tega, da se spopadi v regiji zaustavijo,” je dejal.

Ob tem je napovedal nekatere ukrepe na ravni Evropske unije, s katerimi bi se sedemindvajseterica odločneje zavzela za mir v regiji. Med njimi je pregled pridružitvenega sporazuma med Unijo in Izraelom, nanašajočega na spoštovanje človekovih pravic, ki ga je predlagal irski premier Simon Harris. Ta je namreč ocenil, da ni prav, da EU “še naprej opušča” klavzule o človekovih pravicah, ki jih vsebuje sporazum.

Slovenija se po Golobovih besedah pridružuje tudi zadnjim pobudam Francije. Njen predsednik Emmanuel Macron je v soboto namreč pozval k ustavitvi dobave orožja Izraelu za spopade v Gazi. “Verjamem, da bo konsenz tokrat nekoliko večji, da smo pri konkretnih ukrepih lahko tudi bolj odločni,” je sklenil premier Golob.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!