Sajovic: Uresničili smo več kot 25 odstotkov koalicijske pogodbe

Slovenija 12. Sep 202415:22 18 komentarjev

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je pred začetkom današnjega koalicijskega vrha na Brdu pri Kranju ocenil, da so v koaliciji uresničili več kot četrtino zavez iz koalicijske pogodbe. "To je verjetno precej majhen odstotek," je dejal vodja poslancev SD Jani Prednik in poudaril, da bo morala koalicija do konca mandata zavihati rokave.

Ministri in poslanci koalicijskih strank so na koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju, ki ga je gostil premier Robert Golob, razpravljali o uresničevanju koalicijske pogodbe in reformah, ki jih namerava vlada izpeljati do konca mandata.

Vodja poslancev največje vladne stranke Gibanje Svoboda Borut Sajovic je ob prihodu na srečanje dejal, da je koalicija doslej uresničila že več kot 25 odstotkov zavez iz koalicijske pogodbe.

“Več kot tri četrtine stvari je še odprtih in v reševanju, cilji za naprej pa so zdravstvo, energetika ter trdne in stabilne javne finance in gospodarstvo,” je poudaril vodja poslancev Svobode.

Prednik: To je verjetno precej majhen odstotek

Vodja poslancev SD Jani Prednik je na vprašanje, ali se strinja z oceno Sajovica, da so doslej realizirali približno 25 odstotkov ciljev iz koalicijske pogodbe, odgovoril, da verjame oceni šefa poslanske skupine Svoboda.

Prednik je ob tem izrazil prepričanje, da bodo morali do konca mandata zavihati rokave. “To je verjetno precej majhen odstotek, tako da bo morala koalicija narediti bolj pospešene korake k večji realizaciji koalicijske pogodbe.”

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec pa je dejal, da je koalicijska pogodba sedanje vlade zelo ambiciozna, in spomnil, da je premier Golob že večkrat dejal, da bodo za izvedbo reform potrebovali dva mandata.

“Mislim, da so temeljni kamni oziroma teh 25 odstotkov, o katerih je govoril gospod Sajovic, postavljeni. Pri nekaterih večjih projektih to traja nekaj časa, a če nam uspe izpeljati tisto, kar je še v teku, mislim, da bo ključni del koalicijske pogodbe izpolnjen in da bo to dobra popotnica za nadaljnje mandate,” je dejal vodja poslancev Levice.

Soočenje referendumi
Matej T. Vatovec Foto: Denis Sadiković/N1

Med prioritetami SD do konca mandata je Prednik posebej izpostavil zdravstvo in poudaril, da v stranki v naslednjem letu in pol na tem področju pričakujejo pomembne korake in spremembe.

Tašner Vatovec pa je dejal, da bodo v Levici osredotočeni na stanovanjsko politiko in pokojninsko reformo, so pa zanje ključni tudi zdravstvena in plačna reforma ter obdavčitev premoženja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje