Premier Golob na obisk k ameriškemu predsedniku Bidnu

Slovenija 18. Okt 202420:55 1 komentar
Predsednik vlade Robert Golob
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednik vlade Robert Golob bo v torek odpotoval v ZDA, kjer se bo srečal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom. Pogovarjala se bosta o krepitvi varnostnega sodelovanja med državama in čezatlantskem sodelovanju med Evropsko unijo in ZDA. Izmenjala pa si bosta tudi stališča o aktualnih globalnih vprašanjih, med drugim o Ukrajini, Bližnjem vzhodu in Sudanu, spregovorila bosta tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu.

Premier Robert Golob v torek odhaja na obisk k ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu, ki se mu izteka mandat. Osrednja tema pogovorov v Beli hiši v Washingtonu bo krepitev dvostranskih odnosov med državama, varnostnega sodelovanja med Slovenijo in ZDA, ter čezatlantsko sodelovanje med Evropsko unijo (EU) in ZDA. Poudarki bodo tudi na kibernetski varnosti, umetni inteligenci, inovacijah in energetiki. Prav tako si bosta premier in predsednik izmenjala stališča o aktualnih globalnih vprašanjih, kot je vojna v Ukrajini, kriza na Bližnjem vzhodu in Sudanu.

Spomnimo, da je predsednik vlade te teme izpostavil tudi na zadnjem obisku ZDA konec septembra, kjer je bil v govoru v Generalni skupščini Združenih narodov kritičen do Varnostnega sveta, za katerega je dejal, da je čedalje manj sposoben učinkovitega odziva na konflikte v Gazi, Ukrajini in Sudanu. “Tudi pri upravljanju drugih kriz nismo nič boljši,” je povedal.

Na tokratnem obisku, ki bo prvi delovni obisk slovenskega premierja po 18 letih pri predsedniku ZDA, se bo Biden premierju Golobu med drugim tudi zahvalil za vlogo Slovenije pri največji izmenjavi zapornikov med Zahodom in Rusijo po koncu hladne vojne. Srečanje se bo odvilo dobre tri tedne po tem, ko je Slovenijo drugič v zgodovini samostojne države obiskal direktor Cie. Kot smo poročali, je William Burns 1. oktobra letos v Sloveniji obiskal direktorja Sove Joška Kadivnika, vljudnostno pa se je tedaj srečal tudi s premierjem Golobom in državnim sekretarjem za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu predsednika vlade Vojkom Volkom.

Bela hiša pa je sporočila, da bo to srečanje sledilo pogovorom, ki so tlakovali pot za največjo izmenjavo ujetnikov od hladne vojne. “Voditelja bosta imela poglobljen pogovor o številnih vprašanjih skupnega interesa, vključno z energetsko varnostjo in sodelovanjem, skupnim pristopom do Zahodnega Balkana, nadaljevanjem močne podpore Ukrajini pri obrambi pred rusko agresijo in o dogajanju na Bližnjem vzhodu,” je zapisala Bela hiša. Dodala je še, da bo Biden poudaril, kako ceni Golobovo “vodstvo pri vrnitvi Američanov, ki so bili krivično pridržani v Rusiji, in nadaljnjem sodelovanju pri številnih globalnih vprašanjih”.

Robert Golob, Joe Biden
Premier Robert Golob z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom ob robu vrha zveze Nato v Washingtonu. (Foto: PROFIMEDIA)

Tema pogovorov tudi Zahodni Balkan

Premier Golob in predsednik Biden sta se v zadnjih dveh letih sicer večkrat srečala ob robu multilateralnih srečanj. Državi, ki ju povezuje strateško partnerstvo in zavezništvo v Natu, veže tudi aktivna vloga na Zahodnem Balkanu. Prav ta tema, o kateri bosta tudi govorila Golob in Biden, bo eno od ključnih področij, s katerimi se bo ukvarjala Marta Kos, najverjetnejša prihodnja evropska komisarka za širitev.

Z namenom krepitve dvostranskega sodelovanja sta državi leta 2020 vzpostavili strateški dialog. Aprila 2024 je v Sloveniji potekal že četrti strateški dialog med državama, s poudarkom na krepitvi dvostranskih odnosov v gospodarstvu, znanosti in energetiki, kibernetski varnosti ter skupnih prizadevanj v boju zoper dezinformacije. Slovenija in ZDA sta podpisali sporazum Artemis, s katerim sta državi potrdili interes za sodelovanje na področju vesolja in naprednih tehnologij. S podpisom Memoranduma o soglasju o ukrepih proti tujemu manipuliranju z informacijami pa sta potrdili partnerstvo za krepitev odpornosti in boj proti dezinformacijam, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

To bo prvi delovni obisk Goloba pri Bidnu. Premier bo tako tretji slovenski predsednik vlade, ki bo opravil delovni obisk v Beli hiši na povabilo ameriškega predsednika. Leta 1998 se je tedanji predsednik vlade Janez Drnovšek srečal s takratnim predsednikom Billom Clintonom, leta 2002 pa je Drnovšek obiskal tudi njegovega naslednika – Georga W. Busha. Drugi slovenski premier, ki je bil na delovnem obisku pri ameriškem predsedniku, pa je bil leta 2006 Janez Janša, in sicer prav tako pri Bushu mlajšem.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje