Premier Golob naj bi si po novem za komisarko želel Marto Kos. Bo privolila?

Slovenija 06. Sep 202419:20 6 komentarjev
Marta Kos, Robert Golob
Žiga Živulović jr./BOBO

Po odstopu Tomaža Vesela ima koalicija na voljo le dva dneva, da najde kandidatko za evropsko komisarko. Po informacijah N1 naj bi si predsednik vlade želel, da bi na kandidaturo pristala nekdanja vidna članica Gibanja Svoboda Marta Kos. Možna imena naj bi iskali tudi v manjših koalicijskih strankah SD in Levici.

Predsednik vlade Robert Golob je po odločnem vztrajanju predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, da mora Slovenija na komisarsko mesto predlagati kandidatko, sprejel odstop Tomaža Vesela od kandidature za evropskega komisarja.

Vendar pa premier Golob na današnji koalicijski sestanek ni prišel z imenom kandidatke, ki bo po umiku Vesela vstopila v komisarsko tekmo. To pomeni, da naslednice Vesela, ki naj bi ji predvidoma pripadel resor širitve EU, še nima. Je pa koalicijskim partnerjem omenil ime Marte Kos, ki si jo po besedah naših virov želi kot novo izbiro Slovenije. Tako naj bi bila njegova prizadevanja v naslednjih dveh dneh usmerjena k prepričevanju nekdanje vidne članice stranke Gibanje Svoboda, da pristane na kandidaturo.

Nad morebitno kandidaturo Tanje Fajon nekateri v SD niso navdušeni

Premier naj bi sicer na koalicijskem sestanku tudi manjši koalicijski partnerici SD in Levico pozval, da razmislita o možnih kandidatkah. V pogovoru naj bi bilo omenjeno tudi ime zunanje ministrice Tanje Fajon, a naj nad njeno morebitno kandidaturo tudi nekateri v SD ne bi bili navdušeni.

Naj bi pa močno navijali za kandidaturo Fajon v evropski politični skupini socialistov (S&D). Tej skupini namreč glede na rezultat evropskih volitev primanjkuje komisarskih kandidatov in prav v Fajon vidijo možnost, da povečajo svojo kvoto. Slišati je mogoče celo, da bi Fajon zagotovo dobila podporo na zaslišanju pred matičnim odborom Evropskega parlamenta, medtem ko ta podpora za kandidatko, ki bi sodila v tabor liberalcev (Renew), ne bi bila samoumevna.

V diplomatskih krogih je zakrožilo tudi ime trenutno najvišje slovenske uradnice pri Evropski komisiji Marjete Jager.

V SD odstopa Vesela ne komentirajo, kaj pravijo v Levici

Socialni demokrati odstopa Vesela danes niso želeli komentirati, vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec pa je za N1 dejal: “Če je bila takšna ocena Tomaža Vesela in predsednika vlade, nimamo kaj.” Je pa obžaloval, da je prišlo do popuščanja pritiskom iz Bruslja na račun lastne suverenosti. V Levici napovedujejo, da bodo tudi oni razmislili o možni kandidatki za komisarko iz svojih vrst.

Soočenje referendumi
Matej T. Vatovec (Foto: Denis Sadiković/N1)

Tudi v opozicijski NSi umika Vesela niso hoteli komentirati, bolj zgovorni pa so bili v SDS. Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je že dopoldan napovedal, kakšen bo razplet Veselove komisarske zgodbe, evropska poslanka SDS Romana Tomc pa je na družbenem omrežju X kasneje zapisala: “Odločitev slovenske vlade, da kloni pod pritiski iz Bruslja, je samo dokaz, da Golobova vlada ni sposobna suverenega odločanja. Imenovanje kandidatov po bruseljskih diktatih je slab obet za prihodnje varovanje slovenskih interesov.”

Ob tem spomnimo, da je bila koalicija še na torkovem sestanku trdno odločena, da bo vztrajala pri Veselovi kandidaturi. Kot razlog za to je navajala prav suverenost države in da na račun boljšega resorja ne bo popustila pod pritiskom Bruslja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje