Kdo bo po Marjanu Šarcu sedel v stolček ministra za obrambo?

Slovenija 02. Jul 202418:17 1 komentar
Robert Golob Ministrstvo za obrambo Marjan Šarec Robert Glavaš
Foto: Žiga Živulović jr. /Bobo

Obrambni minister Marjan Šarec bo z ustanovno sejo Evropskega parlamenta sredi julija nastopil mandat evropskega poslanca, prenehala pa mu bo ministrska funkcija. V zadnjih tednih so se v javnosti že pojavila nekatera imena za naslednika Šarca. Kljub skorajšnjemu Šarčevemu odhodu pa naj bi premier Robert Golob z iskanjem novega obrambnega ministra vseeno še počakal, saj da Šarca do odhoda v Bruselj čaka še dokončanje nekaterih nalog.

Marjanu Šarcu so volivci na junijskih evropskih volitvah s preferenčnimi glasovi namenili mandat evropskega poslanca v prihodnjem petletnem sklicu Evropskega parlamenta. Z ustanovno sejo 16. julija bo tako nastopil mandat evropskega poslanca, funkcija obrambnega ministra pa mu bo prenehala.

Premier Robert Golob bo tako moral poiskati njegovega naslednika, ki bo zasedel stolček na čelu obrambnega ministra, a se mu, kot kaže, s tem za zdaj še ne mudi. Premier je namreč danes v izjavi po seji sveta vlade za Slovence po svetu dejal, da Šarca kot ministra čakajo še nekatere naloge. Zato ga do ustanovne seje Evropskega parlamenta ne bodo razreševali z ministrske funkcije.

Šarec pred odhodom v Bruselj še na vrh Nata v Washington

Med ključnimi nalogami je med drugim izpostavil vrh Nata v Washingtonu prihodnji teden. “Bilo bi zares nespametno, ko bi ministra za obrambo poslali na najpomembnejši dogodek v letu brez polnega mandata,” je komentiral. Tako je po Golobovih besedah popolno jasno, zakaj do odhoda Šarca v Bruselj ne bodo izvedli “nobenih ukrepov, niti iskanja”.

Predsednik največje vladne stranke Gibanje Svoboda, v kvoti katere je tudi vodenje obrambnega ministrstva, je sicer po objavi izidov volitev dejal, da si bodo za odločitev, kako naprej, vzeli kak teden, a da je z delom ministra in ministrstvom zadovoljen, zato bodo razmišljali tudi v smeri iskanja kandidatov znotraj obstoječe ekipe.

Iz slednje sicer hkrati z ministrom Šarcem odhaja tudi njegov državni sekretar Rudi Medved, ki pa se bo upokojil. Vlada ga je na eni od dopisnih sej s 14. julijem že razrešila s funkcije državnega sekretarja. Izmed obstoječe ekipe tako na ministrstvu ostaja državni sekretar Damir Črnčec, ki pa bi kot ministrski kandidat lahko naletel na zadržke koalicijskih partnerjev pri podpori, predvsem Levice.

Kot bolj sprejemljivega možnega kandidata se je v zadnjih tednih omenjalo poslanca Svobode in predsednika odbora DZ za obrambo Martina Premka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje