Premier Golob: Nov plačni sistem bo pomagal v tekmi za kadre na trgu dela

Slovenija 25. Sep 202417:40 9 komentarjev
Premier Robert Golob
Robert Golob (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Ob podpisu izjave o stopnji usklajenosti predloga novega plačnega zakona je premier Robert Golob poudaril, da gre za največjo prenovo plačnega sistema v zadnjih 15 letih. "Nov plačni sistem bo javnemu sektorju tudi pomagal pri konkurenčnosti na vse bolj zaostreni tekmi za kadre na trgu dela. To je dogovor za prihodnost in za dostojnejše plače," je zapisal.

Vlada in sindikati javnega sektorja so podpisali izjavo o stopnji usklajenosti predloga novega plačnega zakona, s katerim bi določili temeljna pravila na področju plač od 1. januarja 2025. K podpisu izjave je danes pristopila večina reprezentativnih sindikatov.

Podpis izjave je pozdravil tudi predsednik vlade Robert Golob. Poudaril je, da to predstavlja pomemben korak za nadaljevanje pogajanj in dokončanje plačne reforme.

“To je največja prenova plačnega sistema v zadnjih 15 letih, ki se je zaradi kompleksnosti in zahtevnosti v preteklosti ni zares naslovilo. Javni sektor je steber vsake razvite družbe in sleherni poklic v javnem sektorju je za delovanje države izjemnega pomena. Zato je tako pomembno, da smo s prenovo plačnega sistema podprli zaposlene, brez katerih kakovostnih javnih storitev ne more biti,” je ob tem zapisal premier. Ob tem je poudaril: “Nov plačni sistem bo javnemu sektorju tudi pomagal pri konkurenčnosti na vse bolj zaostreni tekmi za kadre na trgu dela. To je dogovor za prihodnost in za dostojnejše plače.”

podpis izjave o stopnji usklajenosti predloga novega plačnega zakona, sindikati, vlada, Branimir Štrukelj, Jakob Počivavšek
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V kabinetu predsednika vlade so povzeli, da nova plačna reforma zagotavlja, da nihče več ne bo prejemal osnovne plače, nižje od minimalne. Plače se bodo postopoma dvigovale tako, da bodo višjih plač najprej deležni najslabše plačani javni uslužbenci. Prav tako pa bo sistem rasti plač v javnem sektorju prilagojen inflaciji in prvič v zgodovini sistemsko urejen.

Golob se je zahvalil tudi sindikatom in vladni pogajalski skupini, ki je po njegovih besedah vztrajno in predano vodila izredno zahtevna pogajanja in usklajevanja. Kot so zapisali v kabinetu, je premier izrazil tudi zadovoljstvo, da so vsi prepoznali pomembnost celostnega dogovora in ne nepremišljenih rešitev, ki so v preteklosti vedno znova v praksi povzročila dodatna nesorazmerja in nepravičnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje