Premier Golob odgovarja Mahniču: Še kar nekaj časa bom predsednik vlade

Slovenija 25. Okt 202406:28 > 11:02 60 komentarjev
Predsednik vlade Robert Golob
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednik vlade Robert Golob je na zadnji dan redne seje državnega zbora odgovarjal na vprašanja poslank in poslancev. Soočen je bil z vprašanji glede delovanja javnega sektorja, zamude pri nadgradnji mariborske onkologije, napovedanih odpuščanj v gospodarstvu in o uresničevanju zaveze v koalicijski pogodbi o obdavčitvi nepremičnin in premoženja višje vrednosti.

Premier Robert Golob je ob zaključku oktobrske redne seje državnega zbora odgovarjal na poslanska vprašanja. Golobovi ministri in ministrice so sicer, kot običajno, poslancem odgovarjali ob začetku rednega plenarnega zasedanja, premier, ki se je v začetku tedna na povabilo ameriškega predsednika Joeja Bidna mudil na delovnem obisku v Washingtonu, pa je pred poslanci danes.

Poslanec SDS Žan Mahnič je v svojem poslanskem vprašanju nanizal številne premierjeve prelomljene obljube o izvedbi plačne reforme, zdravstvene reforme, izplačilu dodatkov gasilcem in izpostavil, da se naša država na razpis za sredstva za superračunalnik še sploh ni prijavila, čeprav je predsednik vlade že govoril, da je ta denar zagotovljen.

“Kot prvega aktualnega predsednika vlade vas je zaradi suma politične korupcije in klientelizma kazensko ovadila slovenska policija. Namesto da bi odstopili in s tem dokazali visoke moralne standarde, ki ste jih napovedovali pred volitvami, ste v odzivu znova nizali neresnice in celo samega sebe postavili na laž,” je nadaljeval Mahnič. Ker je Slovenija pred resnimi izzivi, ga je zanimalo, kdaj bomo dobili predsednika vlade, ki mu državljani lahko zaupajo in ki govori resnico.

Premier Golob mu je odgovoril, da bi si zelo želel, da bi lahko odgovarjal na poslanska vprašanja, ki so bila dejansko najavljena. Po njegovem mnenju je Slovenija država, na katero smo lahko vsi ponosni. Spomnil je, da je prejšnji teden bila na obisku predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde, ki je dejala, da je lahko Slovenija vzor vsem državam v Evropi. “To, kar nekateri na naši desni ves čas ponavljajo, ima natančno toliko vpliva na to, kje je v resnici Slovenija, kot na to, da se spremeni vreme. Natanko nič,” je dodal Golob.

Poudaril je, da je bil v začetku tedna na povabilo ameriškega predsednika na obisku v Beli hiši, predsednik Joe Biden pa je cel teden hvalil Slovenijo in se ji je zahvaljeval na svetovni sceni. Kot je dejal Golob, je Slovenija lahko ponosna, da takšne besede prihajajo iz ust predsednika ZDA. “Nič od tega, kar prihaja iz ust naše desnice, nima nikakršne povezave z realnostjo, ima pa z njenim virtualnim svetom. Moj odgovor na vaše vprašanje je, Slovenija bo imela tega predsednika vlade še kar dosti časa in na to se navadite,” je poudaril Golob.

Premier je pozdravil četrtkovo sprejetje zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju, ki je uvedel novo plačno lestvico. Dejal je, da je ponosen na to, da je vladi po 16 letih uspelo izvesti pomemben korak k plačni reformi in da so se končno začela odpravljati plačna nesorazmerja.

“Končno smo naslovili vprašanje, kako je možno, da ima skoraj 30 tisoč zaposlenih v javnem sektorju plače nižje od minimalnih. Plače, ki jih je potem morala vlada doplačevati in na videz je bilo vse v redu. Ampak ti ljudje niso nikoli niti za en evro napredovali. Lahko so bili zaposleni 30 let, lahko so napredovali uradno, a njihova plača se pač ni spremenila, ker so vedno ostajali pod minimalno,” je odgovoril predsednik vlade in Mahniča vprašal, zakaj se o javnem sektorju niso spraševali v SDS takrat, ko so bili na vladi.

Golob o zamudi pri nadgradnji mariborske onkologije: Stroji zdaj brnijo, na gradbišču dela potekajo

Poslanka opozicijske NSi Iva Dimic je predsednika vlade vprašala o odgovornosti za zamude pri nadgradnji mariborske onkologije. Ta po njenih besedah zamuja že 13 mesecev, rok za nadgradnjo se je namesto predvidenega dokončanja projekta v juniju 2025 že premaknil na september 2026. Zaradi tega je že odstopil vodja urada za nadzor kakovosti investicij v zdravstvu. “Predsednik vlade, ali je po vašem mnenju dovolj, da ena oseba prevzame odgovornost za 65-milijonski projekt, ki zamuja več kot eno leto?” je premierja vprašala poslanka NSi.

Golob ji je odgovoril, da drži, da projekt zamuja eno leto in da je to razlog za odstop direktorja urada za investicije v zdravstvu, ki da je prevzel odgovornost in odstopil s položaja. “Mislim, da je bila to z njegove strani poteza, ki je pokazala na njegovo odgovornost. Bil je pripravljen prevzeti nase ne samo krivdo, ampak tudi to, da se zadeve niso premaknile,” je dejal.

Predsednik vlade Robert Golob je obiskal UKC Maribor.
Predsednik vlade Robert Golob je obiskal UKC Maribor. (Foto: Miloš Vujinovič /BOBO)

Dodal je, da gradbena dela potekajo s polno paro, zato verjame, da bo nadgradnja mariborske onkologije zaključena v roku, ki je zastavljen v pogodbi. “Nas je pa ta investicija naučila marsikaj. Naučila nas je to, da je ob prijavah ob začetku del toliko bolj pomembno, da se predvidi vse zaplete, ki lahko nastopijo do uspešnega zaključka. V tem primeru žal ta zaplet s stanovalci sosednje stavbe ni bil predviden,” je dejal predsednik vlade.

Davek na premoženje je eden od številnih ukrepov, s katerimi bo vlada po besedah premierja Roberta Goloba stanje na stanovanjskem trgu poskušala spremeniti v korist najemnikov in prvih lastnikov stanovanj. Priprava izhodišč je kompleksna, poslanci oziroma koalicijski partnerji pa bodo o njih razpravljali januarja, je v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca SD Soniboja Knežaga odgovoril Golob. Kaj je še povedal, si preberite v tem članku. 

Poslanec SDS premierju Golobu: Kaj boste storili, da boste preprečili nadaljnja odpuščanja v gospodarstvu?

Andrej Kosi, poslanec opozicijske SDS, je v poslanskem vprašanju spomnil na premierjeve besede ob predstavitvi proračunov za leti 2025 in 2026. Takrat je predsednik vlade govoril, kako je tak vlada zaslužna za dobro stanje na področju gospodarstva v Sloveniji, da je gospodarska slika naše države bistveno boljša kot v marsikateri drugi evropski državi in da je pravzaprav boljša od povprečja EU.

“Govorili ste, kako gospodarska rast znatno prehiteva rast povprečja Evropske unije, kako imajo podjetja rekordne dobičke, kako imamo najnižjo inflacijo v Evropi in rekordno nizko brezposelnost,” je dejal Kosi in nadaljeval: “Mariborska livarna gre ob svoji stoletnici v stečaj, brez dela bo ostalo okoli 350 zaposlenih. V Boxmarku bo do konca leta ob zaposlitev 120 delavcev. Gorenje bo zaprlo obrat v Rogatcu, kjer dela 120 zaposlenih, Unior zapira svoj obrat v Starem trgu, ob delo bo 29 ljudi. Šempetrski Male bo ukinil več kot 600 delovnih mest.” Kosija je zato zanimalo, kaj bo naredila vlada, da bo preprečila nadaljnja odpuščanja v gospodarstvu.

Slovenija se je na krizo v zadnjih dveh letih pripravila s pospešenimi vlaganji v inovacije in digitalizacijo. “Sredstva, ki jih namenjamo za inovacije, smo v tem času v primerjavi s prejšnjimi vladami podvojili,” mu je odgovoril Golob.

Premier je poudaril, da na ugodne gospodarske razmere kažejo uradni podatki, odpornost Slovenije pa potrjujejo tudi tuji strokovnjaki. “Še enkrat bom ponovil besede Christine Lagarde, izrečene v Sloveniji, da je lahko Slovenija vzor celotni Evropi, saj se je pravočasno pripravila na krizo, na katero se nekatere večje države niso,” je dejal.

V svojem odgovoru je spomnil tudi, da se je Renault odločil za izdelavo prenovljene različice električnega twinga v tovarni v Novem mestu. “V Novem mestu bo izdelan, ker smo povečali sredstva za inovacije in za podporo naložbam v gospodarstvu,” je dejal premier. “Vse številke, ki ste jih prej navajali, so manjše od števila delovnih mest, ki jih bo omogočila že samo ta investicija,” je še dodal.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje