Premier Golob ostro nad SDS in NSi: Gre za popolno izpraznjenost človečnosti

Slovenija 05. Jun 202417:59 9 komentarjev

Premier Robert Golob je po slovenskem priznanju Palestine iz tujine že prejel številne pozitivne odzive. Pravi, da sta koalicija in vlada s tem dejanjem pokazali, da jima je mar za mir na svetu in da sta tako na pravi strani zgodovine. Ob tem pa se je ostro obregnil ob dejanja opozicijskih SDS in NSi. Kaj je strankama očital premier?

Potem ko je državni zbor v torek zvečer priznal Palestino kot samostojno in suvereno državo, se je na priznanje na današnjem novinarskem zajtrku odzval premier Robert Golob. Po njegovih besedah sta obe opozicijski stranki pokazali prave barve, saj smo bili v državnem zboru priča jasni demonstraciji vrednot in načel tistih strank, ki se imajo za stranke, ki poosebljajo vrednote Evrope.

“Resnica ne bi mogla biti dalje od tega. Ob priznanju Palestine in priznanju palestinskemu narodu do samoodločbe smo bili priča popolni izpraznjenosti na področju človečnosti in kakršnegakoli argumenta, zakaj bi nekemu narodu odrekli pravico, ki smo si jo mi sami priborili pred 33 leti. Še danes se spomnimo hvaležnosti ob vsakem priznanju, ki ga je Slovenija dobila iz tujine. Takrat smo šteli takšna priznanja,” je dejal Golob.

Po njegovem prepričanju Palestincem takšna priznanja, kot je bilo slovensko, v trenutni situaciji pomenijo največ. Dejal je, da je po priznanju iz tujine prejel že številne čestitke za ta korak naše države.

Golob pa je ostro okrcal tudi predsednika SDS Janeza Janšo in dejal, da Janša ne razume pomena priznanja Palestine in dodal: “Da tega ne razume nekdo, ki se hkrati še sam okiti kot edini zaslužen za našo osamosvojitev, je ne samo paradoks zgodovine, ampak kaže tudi na popolno nerazumevanje stanja časa in kaj je pomembno v narodnem razvoju.”

Ob parlamentu je zaplapolala palestinska zastava
Foto: Borut Živulović/BOBO

Premier Golob je dejal, da je mir trenutno ključna evropska vrednota, saj je stara celina v zadnjih dveh letih prišla do točke, ko se evropski voditelji prevečkrat pogovarjajo o vojni, sploh v luči vojne v Ukrajini in napetostih na Bližnjem vzhodu.

“Skrajni čas je, da se nehamo pogovarjati o tem. Da bi se pogovarjali o miru, se v Bruslju borim že zadnjih šest mesecev, pa nisem najbolj slišan. Vojna retorika je tam postala že del vsakdana in to je zelo narobe,” je poudaril.

Meni tudi, da se v Evropi kaže jasna slika, kako so države enotne pri pomoči obrambe Ukrajine, ob tem pa se kaže velika razcepljenost pri obrambi Gaze.

“Ta koalicija je včeraj pokazala, da je na strani miru. In zato sta ta koalicija in ta vlada na pravi strani zgodovine. Samo mir je tisti, ki lahko prinese napredek in blagostanje za prebivalce,” je dodal Golob.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje