Premier Golob pojasnil, zakaj so pohiteli s priznanjem Palestine

Slovenija 28. Maj 202419:51 8 komentarjev
Robert Golob
Foto: PROFIMEDIA

Premier Rober Golob je pojasnil, da bo vlada s priznanjem Palestine pohitela zaradi izraelskega napada v taborišču za razseljene v Rafi.

Premier Robert Golob je v ponedeljek sporočil, da bodo na četrtkovo sejo vlade uvrstili sklep o priznanju Palestine v državnem zboru.

Kot je predsednik vlade danes pojasnil za POP TV, je glavni razlog za to pohitritev izraelski pokol v begunskem taborišču v Rafi. Slovenija tako ne bo del prve skupine držav, ki so Palestino priznale danes – in ne druge, ki jo bodo priznale julija. Dejal je še, da so z odločitvijo pohiteli “iz ogorčenja”. Golob je še dejal, da gre za dolgotrajen in premišljen političen proces. 

Za TV Slovenija je dodal, da gre samo za prvo etapo pri iskanju dolgoročne rešitve. “Na ta način želimo dati jasno sporočilo celemu svetu, da moramo narediti vse, da na Bližnjem vzhodu najdemo trajno rešitev za mir,” je poudaril. Zavrnil je tudi namigovanja, da so bili v vladi neodločeni glede priznanja, ter zatrdil, da je bilo vse usklajeno z enako mislečimi državami.

Kot je neuradno izvedela TV Slovenija, se države, ki se niso odločile za priznanje danes v prvi skupini s Španijo, Norveško in Irsko ali skupaj s Slovenijo, to storile zaradi notranjepolitičnih razlogov, volitev ali pa preprosto niso zainteresirane in bodo zato sledile odločitvi večjih držav.

Vlada je sicer postopke za priznanje Palestine sprožila 9. maja in napovedala, da bo odločitev v parlament poslala najkasneje do 13. junija.

Redna seja parlamenta bo predvidoma v torek.

Zunanja ministrica Tanja Fajon pa pričakuje, da bo državni zbor o tem odločil čimprej. Prepričana je, da Slovenija s postopkom za priznanje Palestine poziva k miru na Bližnjem vzhodu. Danes je še povedala, da je rešitev dveh držav edino jamstvo za varnost Izraelcev in Palestincev.

“Zadovoljna sem, da bo vlada zaključila proces in poslala sklep o priznanju Palestine kot suverene in neodvisne države v državni zbor. Pričakujem, da bo državni zbor v naslednjih dneh opravil zasedanje in tudi sprejel to pomembno odločitev,” je na novinarski konferenci dejala Fajon in poudarila, da je bila sprožitev postopkov za priznanje Palestine zgodovinska odločitev Slovenije.

Tudi predsednica države Nataša Pirc Musar je ocenila, da je skrajni čas, da Slovenija prizna palestinsko državo. “Od prvega dne, ko se je začel ta zadnji konflikt v Gazi, sem govorila o tem, da je Palestino treba priznati,” je na obisku v Ribnici dejala predsednica in dodala, da je Palestino že priznalo 146 držav.

Iz Rafe poročajo, da so izraelski tanki prvič vstopili v mesto in prevzeli nadzor nad ključnim krožiščem v središču mesta. Že v nedeljo je bilo v zračnih napadih na Rafo ubitih 45 ljudi. O izraelskem napadu danes na izrednem zasedanju razpravlja Varnostni svet ZN. Napad je sicer sprožil val zgražanja, so obsodili tudi najvišji predstavniki Združenih narodov.

Palestino so sicer danes priznale Španija, Norveška in Irska. Priznanju Palestine naj bi bili naklonjeni še Luksemburg, Belgija, Malta, Danska in Francija, je v ponedeljek dejala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje