Premier Golob s prstom pokazal na opozicijo. Kaj naj bi mu rekla von der Leyen?

Slovenija 11. Sep 202417:40 25 komentarjev

"Vsakič znova me preseneča, kako se opozicija trudi s proceduralnimi zapleti zavlačevati odločitve vlade, samo zato, da ovira njeno delo." Tako se je na ravnanje poslanca SDS Franca Breznika, ki še vedno ni sklical seje parlamentarnega odbora za zadeve EU, na kateri bi zaslišali komisarsko kandidatko Marto Kos, odzval predsednik vlade Robert Golob. Evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc pa je Breznika vzela v bran in slovensko vlado označila kot nesposobno.

Predsednik vlade Robert Golob je pred današnjo sejo sveta Gibanja Svoboda napovedal, da bodo na jutrišnjem srečanju koalicijskega vrha v ospredju cilji in usmeritve vlade do konca mandata. Njihova predstavitev bo “zelo konkretna”, je dejal premier.

“Pokazali bomo, kaj je bilo izpeljano do danes, predvsem pa, kateri so tisti projekti in zakonodajne spremembe ter reforme, ki jih bomo do konca mandata zaključili. Jasno nam je, da so nam ljudje zaupali, ker si želijo sprememb in te bomo tudi izpeljali,” je obljubil.

Dodal je še, da imajo jasno začrtane prioritete, ki jih bo moral zasledovati tudi proračun za prihodnje dve leti. Tega bo, tako Golob, vlada sprejela v naslednjih tednih. “Na ta način bo jasno, kaj je naša pot v naslednjih mesecih in s čim gremo po drugi mandat,” je še povedal.

Robert Golob na seji sveta stranke Gibanje Svoboda
Premier Robert Golob je pred sejo sveta stranke Gibanje Svoboda komentiral komisarsko zgodbo. (Foto: Igor Kupljenik/BOBO)

Premier Golob: Opozicija me vsakič znova preseneča

Dotaknil se je tudi komisarske zgodbe. Kot je znano, je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na torek prihodnji teden preložila za danes napovedano predstavitev nove ekipe komisarjev in razreza resorjev, saj Slovenija imena nove kandidatke še ni sporočila. Po odstopu Tomaža Vesela je slovenska vlada za evropsko komisarko v ponedeljek nominirala Marto Kos, pričakovanja koalicije, da bo državnozborski odbor za zadeve EU zaslišanje kandidatke opravil včeraj in bi torej von der Leyen ime dobila še pred načrtovano današnjo predstavitvijo, pa se niso uresničila.

Predsednik odbora Franc Breznik iz SDS je namreč sklenil, da seje ne bo sklical, dokler ne dobi pisma, v katerem je predsednica Evropske komisije od premierja Goloba zahtevala umik Vesela. Mnenje odbora o kandidatki za vlado sicer ni zavezujoče, po zakonu pa mora biti zaslišanje pred dokončno vladno potrditvijo kandidatke izpeljano. Po včerajšnji vložitvi zahteve koalicijskih poslancev mora Breznik sejo sklicati v 14 dneh, a če se odbor ne bo sestal najkasneje v ponedeljek, Ursula von der Leyen tudi do torkove predstavitve komisarske ekipe uradnega predloga Slovenije še ne bo dobila.

“Vsakič znova me preseneča, kako si opozicija trudi s proceduralnimi zapleti zavlačevati tudi tiste odločitve vlade, na katere nima popolnoma nobenega vpliva in na izbiro komisarja ga nima,” je ravnanje poslanca Breznika danes komentiral premier Golob. Kot “dobro novico,” pa je označil besede von der Leyen v njunem današnjem pogovoru. Ta je namreč po navedbah prvaka Gibanja Svoboda dejala, da postopki sestavljanja nove Evropske komisije zaradi manevrov slovenske opozicije ne bodo trpeli in da ugled Slovenije ostaja še naprej visok.

Robert Golob in Ursula von der Leyen
Foto: Dursun Aydemir/Anadolu/PROFIMEDIA

Kaj vse Romana Tomc očita Marti Kos

Strankarskemu kolegu Francu Brezniku pa je v bran stopila evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc. Na družbenem omrežju X je zapisala, da v Evropskem parlamentu pojasnjuje, da je za zamudo in težave pri oblikovanju komisije odgovorna izključno slovenska vlada, saj se je Robert Golob v zadnjem hipu uklonil željam von der Leyen in umaknil svojega kandidata. “S tem je škodoval ugledu Slovenije in ni zaščitil suverenosti, ki jo imamo kot članica Evropske unije (EU),” je poudarila Tomc.

Ob tem je dodala, da koalicija izvaja nedopustne pritiske na predsednika odbora za zadeve EU Breznika in ga sili v kršenje postopkov, da bi omilila škodo, ki jo je vlada naredila v Bruslju. Izpostavila je še, da SDS pri postopku izbire kandidata za evropskega komisarja ni sodelovala, vendar kandidatu Veselu v Evropskem parlamentu ne bi nasprotovali in da bi ta zagotovo dobil zeleno luč.

Imenovanja Marte Kos pa slovenska delegacija evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu ne podpira, je še poudarila Tomc. Za to je navedla več razlogov, ki jih očitno sporoča tudi evropskim poslancem drugih držav.

“Nova kandidatka, za katero se še ne ve, v kvoti katere politične skupine sploh bo, nima ustreznih kompetenc za zasedbo najvišjih izvršilnih funkcij. Ima prebivališče v Švici in ne v EU, je bivša sodelavka tajne službe, na njeno edino vidno politično vlogo veleposlanice, na katero se opira tudi von der Leyen, pa pada senca mobinga, zaradi katerega naj bi tudi predčasno končala mandat,” je na družbenem omrežju zapisala Romana Tomc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje