Premier Golob sprejel letalske ekipe, ki so pomagale pri gašenju požarov

Slovenija 13. Sep 202419:12 3 komentarji
Air tractor
Foto: @MO_RSX

Kot minister za obrambo je premier Robert Golob sprejel letalske ekipe, ki so pomagale pri gašenju požarov pri nas in v Severni Makedoniji.

Premier Robert Golob je v funkciji ministra za obrambo danes na Brniku sprejel člane ekip za podporo gašenju iz zraka, ki so sodelovali pri letošnjem gašenju požarov v Sloveniji in Severni Makedoniji, in jim v zahvalo podaril spominske kovance.

Opozoril je na široko paleto možnih posledic podnebne krize in izpostavil pomen ustrezne pripravljenosti.

Tudi letošnje leto je bilo zaznamovano s kar nekaj požari v naravnem okolju. Pri velikih požarih na težko dostopnih območjih se je pomoč letal za podporo gašenju iz zraka in helikopterjev izkazala za bistveno, saj je Slovenija tokratno požarno sezona pričakala bolje pripravljena, so po sprejemu sporočili iz ministrstva za obrambo, Uprave RS za zaščito in reševanje in kabineta premierja.

Poleg letal in helikopterjev Slovenske vojske ter Policije se je letos v gašenje požarov v naravi vključila tudi na novo ustanovljena enota za podporo gašenju iz zraka uprave za zaščito in reševanje, ki je postala operativna 15. maja. Dve letali Air Tractor v amfibijski različici sta bili operativni že od začetka sezone, ob koncu sezone pa sta se jima pridružili še dve v kolesni izvedbi, poudarjajo na ministrstvu.

Letala Air Tractor, ki imajo matično bazo na Brniku, so od 18. julija do 5. septembra letos sodelovala v 18 intervencijah v Sloveniji in ob tem naletela več kot 200 ur. Na požarišča so odvrgla več kot 650.000 litrov vode, ki jo lahko zajemajo v Sloveniji na 12 lokacijah, in sicer v morju, rekah ter jezerih. Vodo so prav tako zajemala v Italiji in na Hrvaškem.

Odzivni čas letal enote za podporo gašenju iz zraka z odmetom vode je bil od 25 do 35 minut po aktivaciji. Rezultat učinkovitega sodelovanja gasilcev in podpore iz zraka je majhna povprečna pogorela površina, največkrat do nekaj hektarjev. V prakso je bil uspešno uveden tudi nov koncept skupnega taktično-operativnega delovanja letal AT-808 F in helikopterjev, so zapisali na ministrstvu.

Posadke letalstva Slovenske vojske so od 1. junija do 10. septembra 21 dni sodelovale pri gašenju požarov v Sloveniji in tujini. Vlada je s sklepom na gašenje požarov v Severno Makedonijo kar trikrat napotila helikopterske posadke Slovenske vojske. S helikopterjem Cougar so pomagale pri gašenju obsežnih požarov in rešile sedem ljudi. Helikopter Slovenske vojske je na požarišča v Severni Makedoniji odvrgel 341.300 litrov vode in pri tem naletel 47 ur ter 40 minut.

Skupaj so posadke Slovenske vojske letos na pogorišča v Sloveniji in Severni Makedoniji odvrgle 863.550 litrov vode ter skupaj naletele približno 104 ure.

Golob je na današnjem sprejemu na Brniku spomnil na lanske poplave in požar na Krasu, ko je Slovenska vojska skupaj s civilno zaščito prispevala velik delež k zaščiti življenj in premoženja. “Današnji dogodek je eden tistih, kjer lahko s ponosom pokažemo, da smo zgradili odpornost, ki se bo lahko uspešno spopadala z razsežnostmi podnebne krize,” je dejal.

Izpostavil je tudi pomen pomoči slovenske letalske enote v Severni Makedoniji, kjer so njeni pripadniki prav tako predano reševali življenja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje