Premier Golob za nova ministra predlagal Boruta Sajovica in Vinka Logaja

Slovenija 30. Sep 202414:25 5 komentarjev
Robert Golob
Robert Golob (Foto: Žiga Živulovič Jr./BOBO)

Premier Robert Golob je v državni zbor poslal predlog za imenovanje Boruta Sajovica na položaj obrambnega ministra. Za novega ministra za vzgojo in izobraževanje je predsednik vlade po odstopu Darja Felde predlagal Vinka Logaja. Stolček na čelu ministrstva za digitalno preobrazbo, s katerega se je prejšnji teden po izbruhu afere modre luči poslovila Emilija Stojmenova Duh, pa še naprej ostaja izpraznjen.

Predsednik vlade Robert Golob je za novega obrambnega ministra predlagal dosedanjega vodjo poslancev Gibanja Svoboda Boruta Sajovica, za novega ministra za vzgojo in izobraževanje pa dolgoletnega direktorja zavoda za šolstvo Vinka Logaja. Zaslišanji obeh ministrskih kandidatov pred pristojnimi parlamentarnimi odbori sta predvideni v drugi polovici tega tedna.

Sajovic bo ob zeleni luči poslancev na čelu obrambnega resorja nasledil Marjana Šarca, ki mu je ministrska funkcija prenehala z nastopom mandata evropskega poslanca. Po Šarčevem odhodu v Bruselj je vodenje obrambnega ministrstva začasno prevzel premier Golob, dosedanji vodja poslancev Svobode pa na ministrski položaj prihaja s kar nekaj političnimi izkušnjami.

Med letoma 2004 in 2011 je bil poslanec LDS, do svoje vnovične izvolitve v državni zbor na volitvah leta 2022 pa je kot župan 16 let vodil občino Tržič. Sajovic je po izobrazbi sicer magister veterinarskih znanosti in je več kot 20 let opravljal terensko veterinarsko delo.

Borut Sajovic
Borut Sajovic (Foto: Denis Sadiković/N1)

Sajovic: Delo Damirja Črnčeca ocenjujem kot pozitivno in učinkovito

V primeru imenovanja Sajovica za novega obrambnega ministra se postavlja vprašanje, ali bo z delom na obrambnem ministrstvu nadaljeval dosedanji državni sekretar Damir Črnčec. Sajovic je za N1 v povezavi s tem dejal, da je trenutno samo kandidat za ministra. “Nisem še minister. Delo dr. Črnčeca ocenjujem pozitivno, zelo angažirano, učinkovito in v dobro Slovenije tako na obrambnem področju kot tudi na področju zaščite in reševanja,” je poudaril Sajovic. Črnčec na vprašanje N1, ali bo po nastopu novega ministra še naprej državni sekretar na obrambnem resorju, ni odgovoril.

Logaj napovedoval upokojitev, a je sprejel Golobovo vabilo

Do zamenjave na vrhu ministrstva za vzgojo in izobraževanje prihaja po tem, ko je dosedanji šolski minister Darjo Felda predsedniku vlade poslal svojo odstopno izjavo. Kot razlog za svoj odstop je Felda navedel osebne razloge in poudaril, da se želi vrniti v akademske vode. Poslanci so se z njegovim odstopom že seznanili, premier Golob pa je za novega ministra predlagal Logaja, ki je bil zadnje desetletje direktor zavoda za šolstvo.

Slednji je sicer letos poleti napovedal predčasen umik s te funkcije in upokojitev, a se je tik pred odhodom z direktorskega mesta odločil, da sprejme premierjevo vabilo v ministrsko ekipo. Logaj sicer že vso svojo kariero deluje na področju vzgoje in izobraževanja.

Začel je kot osnovnošolski učitelj fizike in tehnične vzgoje, nato je bil med drugim prvi ravnatelj gimnazije Litija, deloval pa je tudi na šoli za ravnatelje. Na šolskem ministrstvu je nekaj let vodil direktorat za srednje in višje šole ter izobraževanje odraslih, kot dolgoletni direktor zavoda za šolstvo pa je med drugim vodil prenovo več kurikularnih dokumentov.

Vinko Logaj
Vinko Logaj (Foto: Žiga Živulović/BOBO)

Premier še ni sporočil imena naslednika Stojmenove Duh

Predsednika vlade po odstopu ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh čaka tudi iskanje novega ministra za digitalno preobrazbo. Z odstopom Stojmenove Duh, ki se je s položaja poslovila po razkritju N1, da je njeno službeno vozilo konec maja na avstrijski avtocesti z modrimi lučmi prekoračilo dovoljeno hitrost in da so se na ministrstvu poskušali izogniti plačilu globe, so se poslanci seznanili v petek.

S tem je Stojmenovi Duh prenehala ministrska funkcija, premier Golob pa mora v desetih dneh od seznanitve državnega zbora z njenim odstopom bodisi predlagati ime novega ministra bodisi sporočiti, ali bo vodenje resorja za digitalno preobrazbo začasno prevzel sam ali pa ga bo zaupal kateremu od članov svoje ministrske ekipe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje