Premier Golob o pogovoru s predsednikom Bidnom: Nisva se o vsem strinjala

Slovenija 23. Okt 202409:42 9 komentarjev
Robert Golob pri predsedniku ZDA Joeju Bidnu
Foto: PROFIMEDIA

Po srečanju z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom je slovenski premier Robert Golob dejal, da vidi obisk v Beli hiši kot izraz spoštovanja, zaupanja in prijateljstva med obema državama. Biden se je Golobu tudi zahvalil za vlogo Slovenije pri zgodovinski izmenjavi zapornikov med Rusijo in Zahodom letos poleti.

Premier Robert Golob se je v torek mudil na delovnem obisku v Beli hiši, kamor ga je povabil ameriški predsednik Joe Biden. Obisk predsednika vlade je pri odhajajočem predsedniku ZDA spodbudila vloga Slovenije pri zgodovinski izmenjavi zapornikov med Zahodom in Rusijo letos poletiSlovenija je namreč v okviru izmenjave, ki je domov pripeljala tudi več Američanov, izročila dva ruska vohuna, ki sta bila tik pred tem obsojena, kar smo razkrili na N1. Biden se je premierju Golobu zahvalil za podporo in njegovo odločno vodenje, ki je to omogočilo.

Po srečanju z ameriškim predsednikom Bidnom je premier Golob dejal, da obisk jemlje kot izraz spoštovanja, zaupanja in prijateljstva med obema državama. “V dolgem, zelo odkritem pogovoru sva s predsednikom Bidnom govorila o marsičem in nisva se o vsem strinjala. Ampak tako je tudi prav. Zavezniki in prijatelji si moramo odkrito povedati, kar si mislimo,” je predstavnikom slovenskih medijev dejal Golob.

Dodal je, da se je njun pogovor osredotočal na razmere na Bližnjem vzhodu, kjer imajo Slovenija in Združene države Amerike nekoliko drugačne poglede, kar ameriški predsednik razume in dobro pozna stališča Slovenije. Imata pa državi skupno željo, da je treba narediti vse, da bi lahko na tem območju čim prej prišlo do prekinitve ognja, okrepitve humanitarne pomoči in izpustitve izraelskih talcev.

Joe Biden, Robert Golob
Foto: Robert Golob/Facebook

Predsednik vlade je izpostavil, da je Jordanija skupna zaveznica, ki predstavlja otok stabilnosti, ki ga je treba podpirati. Po Golobovem mnenju je jordanski načrt za humanitarno pomoč Gazi najbolj realističen, vendar le pod pogojem, da bodo vsi lahko izpolnili svoje naloge.

Biden in Golob sta govorila še o odnosih med Slovenijo in ZDA. “Slovenska stran je v zadnjih dveh letih aktivno vlagala v odnos z Združenimi državami Amerike. Američani cenijo iskrenost, ne pa lažnih besed. To se sedaj odraža ob današnjem obisku,” je dejal Golob, ki je prepričan, da to ni zadnji obisk in da se bo sodelovanje med državama le še okrepilo.

O zgodovinski izmenjavi zapornikov in pomembni vlogi Slovenije pri tem dejanju je premier Robert Golob izpostavil, da se zaupanja ne da dobiti na posojo ali kot darilo, temveč si ga mora država prislužiti. “Naša zunanja politika je v celoti delovala kot pošten posrednik. Nismo imeli skritih interesov. Želeli smo prispevati svoj delež k svetovnemu miru,” je še dodal.

Predsednik vlade se je zvečer udeležil večerje, ki jo je v čast obiska priredil veleposlanik Slovenije v Združenih državah Amerike Iztok Mirošič. Premierja je spremljala Tina Gaber, večerje so se med drugimi udeležili gospod Frederick Kempe, predsednik in glavni in izvršni direktor Atlantskega sveta, gospod Damon Wilson, predsednik in izvršni direktor neodvisne fundacije “National Endowment for Democracy”, nekdanji veleposlanik Philip T. Reeker, vodja programa Wilsonovega centra za globalno Evropo ter partner in vodja programov za Evropo in Evrazijo pri Albright Stonebridge Groupu, ter predstavniki ameriškega zunanjega ministrstva in sveta za nacionalno varnost. Večerje se je udeležila tudi nekdanja veleposlanica Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji gospa Jamie Harpootlian z možem, senatorjem zvezne države Južne Karoline, gospodom Richardom Harpootlianom.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje