Premiki na desnici: “Logar si bo težko privoščil, da zavrne koalicijo z Janšo”

Slovenija 12. Okt 202405:20 20 komentarjev
Anže Logar, Janez Janša
Janez Janša in Anže Logar (Foto: PROFIMEDIA)

Po izstopu Anžeta Logarja iz SDS in njegovi napovedi, da bo do konca leta ustanovil tudi svojo stranko, na desnici preračunavajo. Komu lahko Logar odnese največ glasov? In seveda: ali bo njegova stranka samostojen političen projekt ali satelit, ki bo Janši omogočil vrnitev na oblast? Zakaj se je Logar poleti oglasil pri Vladimirju Prebiliču? In kakšno podporo iz gospodarstva, ki ga tudi sam poudarja, si Logar sploh lahko obeta? Joc Pečečnik za N1 namreč pravi, da v napovedani Logarjevi stranki ne vidi "nobene posebne alternative".

Če bomo zmagali na naslednjih volitvah, bi se pri oblikovanju koalicije najprej obrnil na najmočnejšo levo stranko, v primeru zmage SDS pa bi šli v koalicijo z njimi le ob zagotovljeni “politični širini”, če bo torej šlo za oblikovanje velike koalicije, ki bo zavoljo sodelovanja in prepotrebnih reform prebila ostro ločnico na levo in desno, pravi Anže Logar, ki je v sredo izstopil iz stranke Janeza Janše. Ob tem dodaja, da je kot desnosredinski politik pripravljen sodelovati z vsemi, razen s skrajnimi političnimi silami, kot je po njegovem mnenju koalicijska in vladna stranka Levica.

Logar ustanovitev nove stranke napoveduje do konca leta, že v kratkem pa bo zapustil poslansko skupino SDS in postal nepovezani poslanec. Janševega poziva, naj skladno s pravili stranke zdaj vrne tudi poslanski mandat, ni upošteval, prav prva Janševa reakcija na njegov izstop iz SDS pa po Logarjevih besedah dokazuje, da njegova stranka ne nastaja v dogovoru s predsednikom SDS. A predvsem na levem političnem polu Logarju ne prizanašajo z ocenami, da gre za prvi Janšev satelit pred naslednjimi volitvami.

Anže Logar
Anže Logar (foto: Aljaž Uršej)

“Situacija je veliko bolj čista”

“Anže Logar je vedno imel dve izbiri. Ena je, da ustanovi svojo stranko in gre na volitve, druga pa, da kandidira za predsednika SDS in prevzame stranko, če ima za to podporo. Ti dve možnosti sta bili na mizi, Logar se je odločil za svojo pot in prav je tako, ker znotraj SDS ne bi mogel delati svoje stranke. Na osebni ravni mu lahko zaželimo uspešno delo naprej v politiki,” je za N1 dejal vidni član SDS, nekdanji poslanec in minister Vinko Gorenak.

In dodaja: “Ker Logar odhaja iz SDS in dela svojo stranko, je situacija veliko bolj čista. Če bo v politiki še naprej zasledoval to, o čemer govori, torej sodelovanje in ne izključevanje, potem bo odprt na levo in desno. In v tem primeru ne bi smeli reči, da je satelit.”

Vinko Gorenak (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Komu na desni bo Logar jemal glasove?

Čeprav bi jih Logarjeva stranka po mnenju nekaterih lahko pahnila na rob političnega preživetja, v Novi Sloveniji prihod novega tekmeca komentirajo precej zadržano. Član izvršilnega odbora NSi Janez Pogorelec, ki je še nedolgo nazaj dopuščal možnost, da bi se Janša s pomočjo “Logarjeve satelitske stranke” lahko še enkrat zavihtel na oblast, zdaj pravi, da je težko reči, kako povezana sta v resnici.

“Logar je tudi znotraj SDS v resnici veljal za Janševega naslednika, vendar pa bo Janša očitno poskusil še na naslednjih volitvah in je raje uničil konkurenta oziroma mladega prevzemnika. A bolj kot to je zame pomenljivo tudi dejstvo, da Janšo zapušča nekdo, ki je 25 let delal z njim, sedaj pa tega očitno ne more oziroma ne želi več,” je za N1 dejal Pogorelec.

Janez Pogorelec
Janez Pogorelec (Foto: Nebojša Tejić/STA)

Na vprašanje, kako veliko grožnjo za NSi predstavlja Logar, pa odgovarja, da je to v tem trenutku težko oceniti, ker Logar še ni jasno predstavil svojih stališč do posameznih družbenih vprašanj.

“Verjetno bi nam v najslabšem primeru lahko vzel kakšen odstotek, vendar pa analize kažejo, da bi ga potencialno volilo skoraj 50 odstotkov volilcev SDS,” poudarja član NSi.

“Če hoče desnica zmagati, mora prepričati velik del volilcev Svobode”

Pogorelec poudarja, da so v NSi za razliko od Logarja jasno povedali, da Janše ne bodo več podprli za predsednika vlade, in dodaja, da bodo pri tem vztrajali: “Take obljube se ne da požreti, saj bi to pomenilo prevaro volilcev, ki bodo v velikem številu volili NSi prav zaradi takšnega stališča.”

Po njegovi oceni ima sicer celotna desnica na čelu z Janšo velik problem, ker mora za zmago na naslednjih volitvah prepričati najmanj polovico volivcev, ki so na zadnjih volitvah podprli sedanjega premierja Roberta Goloba in njegovo stranko Gibanje Svoboda: “Ti volivci zanesljivo ne bodo volili ne Janše ne nikogar, ki bi šel z njim v vlado – tudi Logarja ne, če bodo dobili vtis, da zgolj zbira glasove za Janšo.”

Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Janez Janša (Foto: Aljaž Uršej)

Logar se temu skuša izogniti tako, da govori o veliki koaliciji, a to je račun brez krčmarja, saj bi stranke levo od sredine zelo težko vstopile v koalicijo, v kateri bi bil tudi Janša. Pogorelec ob tem dodaja, da bi se morali akterji, ki si na desni sredini želijo sprememb, začeti pogovarjati o povezovanju.

“To bi bilo pa za Janšo lahko že zelo nevarno”

“Poleg NSi imam v mislih tudi SLS, Marka Lotriča, pa tudi Logarja, ki stavi na sodelovanje. Ne bi se čudil, če bi na koncu prišli do kakšne predvolilne koalicije. To pa bi bilo lahko že zelo nevarno za Janšo.”

Gorenak pa na drugi strani ocenjuje, da Logar najverjetneje ne bo mogel zavrniti koalicije z Janšo. “Težko je reči, ali bo Logarjeva stranka na naslednjih volitvah jeziček na tehtnici in ali bo Logar morda nekoč izjavil, da ne gre v vlado z Janšo. Glede na to, da je sodelovanje vsaka druga beseda, ki jo izgovori, bi si to težko privoščil. Vse ostalo pa bo seveda odvisno od volilnega rezultata,” pravi bivši poslanec in minister SDS. 

Logar je poleti obiskal tudi Vladimirja Prebiliča

Da obstaja možnost, da bi z Logarjem po naslednjih volitvah vsak s svojo stranko poskušala sestaviti vlado, je v nedavnem pogovoru za Delo dejal evropski poslanec Vladimir Prebilič. “Logarjev izstop iz SDS je pogumna poteza, je pa to samo pol koraka v eno smer. O njegovem političnem projektu ta trenutek vemo premalo, da bi bila o tem možna kakršnakoli resna razprava,” je za N1 dejal Prebilič, ki je bil v Evropski parlament izvoljen na listi stranke Vesna.

Logar je Prebiliča poleti obiskal na njegovem domu, vendar Prebilič pravi, da je šlo bolj za izmenjavo mnenj in stališč kot pa za pogovore o sodelovanju. “Logar bo moral bolj jasno povedati, kakšna bo njegova zgodba. Ko se pogovarjamo o potencialnem sodelovanju, pa je seveda pomembno tudi to, kakšno prtljago kdo prinese,” pravi Prebilič in podarja, da zaenkrat ne razmišlja o novi stranki in nastopu na naslednjih volitvah.

Je pa tudi on prepričan, da skrajnosti v politiki niso dobre in da bi v Sloveniji morali najti način za boljše sodelovanje med zmerno levico in zmerno desnico.

Vladimir Prebilič
Vladimir Prebilič (Foto: Uroš Kokol/N1)

Na vprašanje, ali bi bil pripravljen sodelovati s SDS in NSi, pa odgovarja, da bi si želel, da bi bila slovenska desnica bolj konstruktivna in dostojanstvena ter manj nestrpna in izključujoča. “Z Janševo stranko se je težko pogovarjati o čemerkoli. Oni so že dokazali, kako razmišljajo in delajo. NSi pa je po mojem občutku trenutno mogoče nekoliko preblizu SDS,” še dodaja Prebilič.

Pečečnik: V tem ne vidim nobene posebne alternative

Da je ideoloških bojev med levico in desnico preveč ter da mora politika začeti delati za ljudi in državo, poudarja tudi predsednik Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) Joc Pečečnik. “Prav je, da imajo levi in desni različne poglede, ampak to, kar se zdaj dogaja, ko se ves poudarek daje ideološki vojni, pozablja pa se na državo in državljane, je najslabši možni scenarij, ki smo si ga lahko predstavljali,” je za N1 dejal Pečečnik.

Na vprašanje, ali ga Logarjeva nova politična pot navdaja z upanjem, da bo v slovenski politiki prišlo do sprememb, odgovarja, da ni preveč optimističen: “Vodenje države je bolj menedžerski kot pa politični posel. V tem trenutku imamo dosti politike in ideologije, manjka pa nam menedžment. Nisem prepričan, da je rešitev za to spet neka nova opcija, ki nima nobenega programa in izkušenj pri vodenju. Jaz v tem ne vidim nobene posebne alternative.”

Predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik
Joc Pečečnik (Foto: Denis Sadiković/N1)

Pečečnik je ob tem dejal, da v SBC ne podpirajo ne levih ne desnih, pričakujejo pa, da se bo politika nehala ukvarjati sama s seboj in začela reševati probleme podjetnikov, obrtnikov in vseh ostalih državljanov, ki živijo od svojega dela.

Med prioritetami bi morala biti po njegovih besedah tudi razbremenitev plač ter izboljšanje poslovnega okolja. Ob tem napoveduje, da bodo v SBC v kratkem predstavili svoj paket rešitev za dvig neto plač ob minimalnem povečanju stroškov za delodajalce.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje