Preobrat: do srede še sončno, konec tedna osvežitev. Kje bo padlo največ dežja?

Slovenija 03. Sep 202401:00 1 komentar
Vreme, dež
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Danes bo sončno in vroče z nekaj popoldanskimi plohami ali nevihtami. Lepo poletno vreme se bo nadaljevalo še vse do četrtka, v noči na petek pa bodo krajevne padavine z nevihtami prehodno zajele večji del države. V drugi polovici tedna bodo temperature bolj sveže.

Nad severovzhodno Evropo je območje visokega zračnega tlaka, ki sega do srednje Evrope. Nad naše kraje je od jugozahoda začel v višinah dotekati nekoliko bolj vlažen zrak, zato je ozračje postalo nekoliko bolj nestabilno, a bo kljub temu današnji torek postregel z lepim vremenom.

Najnižje temperature bodo od od 12 do 18, ob morju do 20 stopinj Celzija. Čez dan bo precej jasno, popoldne bodo predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije posamezne plohe ali nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 32 stopinj Celzija. Na Primorskem je velika požarna ogroženost naravnega okolja, zato so na Agenciji RS za okolje (Arso) izdali opozorilo.

Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh?

V sredo in četrtek bo sončno. V sredo bo popoldne kakšna nevihta možna predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije, v četrtek pa tudi drugod. V noči na petek bodo krajevne padavine z nevihtami prehodno zajele večji del Slovenije. V petek čez dan bo vreme spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami.

Kot so na Facebookovi strani Arsa zapisali meteorologi, bo povečini sončno in vroče vreme s posameznimi krajevnimi nevihtami bo vztrajalo še do sredine tedna, v drugi polovici tedna pa se bo že osvežilo. Tako bodo popoldanske temperature ob koncu tedna že okoli 5 do 10 stopinj nižje kot v teh dneh. Pričakujemo lahko občasne padavine in nevihte. “V zahodni polovici Slovenije bo od četrtka do nedelje predvidoma padlo od 20 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, na vzhodu pa od 10 do 25 litrov dobrodošlega dežja na kvadratni meter,” so dodali.

Od petka do nedelje bo nad delom srednje in zahodne Evrope predvidoma plitvo ciklonsko območje, od ponedeljka do srede pa šibko območje visokega zračnega tlaka. Od petka do prihodnje srede bo verjetnost za padavine nekoliko povečana, tudi oblačnosti bo več. Temperature bodo povečini od 24 do 28 stopinj Celzija, še napovedujejo na Arsu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje