Preprosti triki, s katerimi se lahko znebite smrdljivk

Navdih 27. Maj 202419:42 1 komentar
Smrdljivka
Foto: PROFIMEDIA

Tudi letos najverjetneje ne bomo mogli ubežati invazivnim smrdljivkam. Kako se jih lahko s preprostimi načini znebimo iz stanovanj in z vrtov?

Nadležne smrdljivke, ki že nekaj let povzročajo precejšnjo škodo v sadjarstvu in zelenjadarstvu, nas, kot kaže, tudi letos ne bodo pustile pri miru.

A obstajajo načini, kako jih lahko odženemo s svojih vrtov. Smrdljivke namreč ne marajo nekaterih vonjav, piše Krstarica.hr.

Od rastlin jih lahko preženemo s sodo bikarbono. To pomešajte v vodi, nato pa poškropite rastline. Prav tako te stenice ne marajo česna in mete, zato je dobro, če ti rastlini postavite blizu vhodnih vrat, oken in balkonov. Na ta način se lahko znebite neželenih gostov v domovih.

Še boljše je, da v vodo kapnete nekaj kapljic eteričnega olja poprove mete in z zunanje strani poškropite okna, vhodna oziroma balkonska vrata. Nikakor pa teh živalic ne ubijajte oziroma strašite, saj ko se počutijo ogroženo, začnejo oddajati neprijeten vonj. Prav tako se jih ne dotikajte z rokami, ampak jih iz stanovanja odnesite s kosom papirja ali rokavicami – nežno jih primite in odnesite ven.

Smrdljivke sicer precej težav povzročajo v sadovnjakih, saj se prehranjujejo z več kot 300 različnimi rastlinskimi vrstami. Med sadnimi vrstami so najbolj na udaru hruška, jablana, breskev, leska, kaki in kivi. Škodo povzročajo tudi na vinski trti, paradižniku, papriki, jajčevcu, kumari in fižolu. V pridelavi poljščin so najbolj ogroženi posevki soje ter koruze.

Prehranjujejo se tudi na številnih okrasnih rastlinah in grmovnicah ter prosto rastočih drevesnih vrstah, kot so veliki jesen, visoki pajesen, pavlovnija, jerebika, lovorikovec, oslez, vrtnica in navadna bodika. Z izločanjem hlapljivih snovi neprijetnega vonja onesnažijo plodove, njihov smrad denimo zelo hitro zaznamo na malinah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje