Predsednica republike za guvernerja predlaga Ropa. Kakšen je njegov prvi odziv?

Slovenija 23. Okt 202411:05 > 15:40 22 komentarjev
Tone Rop (Foto: Borut Živulovič/Bobo)

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je za novega guvernerja Banke Slovenije predlagala nekdanjega premierja in finančnega ministra Toneta Ropa. Predsednica s tem ni sledila odločitvi koalicije, ki na položaju guvernerke vidi državno sekretarko na ministrstvu za finance Sašo Jazbec. Državni zbor mora o kandidatu za guvernerja odločiti v 30 dneh, za izvolitev pa je potrebnih 46 poslanskih glasov. Rop je v odzivu poudaril, da odločitev in podporo predsednice sprejema z vso odgovornostjo in hvaležnostjo. "Verjamem, da lahko prispevam h krepitvi strokovne avtonomnosti Banke Slovenije," je dodal kandidat za guvernerja.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je presenetila. Na mesto guvernerja Banke Slovenije namreč ni predlagala državne sekretarke na ministrstvu za finance Saše Jazbec, ki so jo podprli finančni minister Klemen Boštjančič in premier Robert Golob ter tudi koalicija, temveč nekdanjega premierja Toneta Ropa.

“Za guvernerja Banke Slovenije sem predlagala kandidata, ki je izmed vseh prijavljenih izkazal največ strokovnih, znanstvenih in vodstvenih izkušenj s področja bančništva, upravljanja in vodenja velikih sistemov, ki jih je pridobil v Sloveniji in v tujini, in je najprimernejši kandidat za vodenje Banke Slovenije v mandatu 2025–2031,” je sporočila predsednica republike.

V njenem uradu so pojasnili, da je predsednica odločitev sprejela po preučitvi prijavne dokumentacije, poročila urada, pogovorih z vodji vseh poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti ter temeljitem razmisleku. “Predsednica republike že od začetka svojega mandata poudarja, da morajo biti visoka strokovnost, vodstvene kompetence in osebna integriteta vodilna merila pri izbiri kandidatov za najvišje položaje v državi,” so še dodali.

Rop: Moj optimizem izhaja tudi iz konstruktivnih pogovorov s poslanci

Kot je mogoče slišati v krogih blizu predsednice republike, je bil in bo njen prvi kriterij pri izbiri kandidatov strokovnost, ne pa izvoljivost. Ropove izkušnje pa naj bi bile po ocenah Nataše Pirc Musar nad izkušnjami Saše Jazbec. Preden je v državni zbor poslala predlog za imenovanje Ropa, je predsednica po informacijah N1 s svojo odločitvijo seznanila tudi premierja Goloba. Glasovanje o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije je tajno, za izvolitev pa je potrebnih 46 glasov.

Rop je v odzivu poudaril, da odločitev in podporo predsednice sprejema z vso odgovornostjo in hvaležnostjo. “Verjamem, da lahko prispevam h krepitvi strokovne avtonomnosti Banke Slovenije ter k utrditvi njenega položaja znotraj Evropske centralne banke v korist Slovenije, njenih prebivalk in prebivalcev,” je dejal kandidat za guvernerja. Kot je dodal, njegov optimizem izhaja tudi iz vsebine “konstruktivnih in pozitivnih” pogovorov, ki jih je opravil s poslanci iz različnih poslanskih skupin.

Premier Robert Golob, ki se trenutno mudi na obisku v ZDA, odločitve predsednice ni želel komentirati. “Poslanke in poslanci državnega zbora so samostojni pri svojih odločitvah in bodo o predlogu predsednice republike odločali na tajnem glasovanju na seji državnega zbora,” so za N1 povedali v kabinetu predsednika vlade.

Saša Jazbec (Foto: Žiga Živulović Jr. /BOBO)

Rop se je poleg Jazbec v zadnjih tednih omenjal kot najresnejši kandidat za naslednika sedanjega guvernerja Boštjana Vasleta. Kot smo poročali na N1, je Rop ob predstavitvi nekaterim poslanskim skupinam tudi razkril, da mu je še pred kandidaturo podporo izrazil premier Golob. Mogoče je bilo celo slišati, da je poslanska skupina Svoboda razdeljena in da bi del njenih poslancev na čelu centralne banke raje kot Jazbec videl Ropa.

Avšič Bogovič zanikala, da bi bili poslanci Svobode razdeljeni

Vodja poslanske skupine Svoboda Nataša Avšič Bogovič je za N1 zanikala, da bi predsednici Pirc Musar na pogovoru o kandidatih za guvernerja sredi tega meseca namignila, da je njihova poslanska skupina pri tem vprašanju razdeljena. Kot je dejala, je predsednici povedala, da je Jazbec po mnenju poslancev Svobode dobra kandidatka, da pa do tedaj še niso sprejeli dokončne odločitve, ali ji bodo namenili glasove oziroma koliko poslancev jo bo podprlo.

Nataša Avšič Bogovič, Gibanje Svoboda
Nataša Avšič Bogovič. (Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo)

Na seji poslanske skupine Svoboda prejšnji teden, na kateri je bil navzoč tudi premier Golob, so nato sprejeli odločitev, da je Saša Jazbec prava kandidatka za guvernerko. Da nimajo zadržkov pri podpori Jazbec, sta še istega dne na koordinaciji poslanskih skupin vladnih strank sporočili tudi stranki SD in Levica.

Poleg Jazbec in Ropa so se za stolček na čelu Banke Slovenije potegovali tudi dosedanji guverner Vasle, aktualni viceguverner Milan M. Cvikl, nekdanji predsednik uprave SID banke Sibil Svilan in izvršni direktor v Delavski hranilnici Miha Mihič. Kdo je bil sedmi prijavljeni kandidat za guvernerja, uradno ni znano, po nekaterih informacijah pa naj bi živel v ZDA. Vasletu se bo šestletni mandat iztekel v začetku januarja prihodnje leto.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje