Pretresljivo poročilo: žrtve prostitucije pri nas tudi mlajši od 15 let

Slovenija 02. Mar 202318:24 1 komentar
otrok v stiski
PROFIMEDIA

Tudi mladoletniki v Sloveniji so lahko žrtve prostitucije, zlasti dekleta, ki bežijo iz vzgojnih zavodov. V času bega so izpostavljene spolnim zlorabam in z veliko verjetnostjo tudi prostituciji v zameno za zatočišče, hrano in drogo, so opozorili na okrogli mizi o zaznavanju prostitucije otrok v Sloveniji.

Na okrogli mizi, ki so jo skupaj s predstavniki policije in centra za socialno delo Ljubljana – Šiška, pripravili v društvu Ključ – center za boj proti trgovanju z ljudmi, so predstavili rezultate raziskave o zaznavanju prostitucije otrok v Sloveniji. Raziskavo so jeseni 2022 izvedli v društvu Ključ, z njo pa so pri strokovnih delavcih preverili, ali so pri svojem delu že naleteli na osebo z izkušnjo prostitucije ter ali so kdaj posumili, da je bil otrok žrtev prostitucije.

Vprašalnik so poslali na 900 različnih naslovov in dobili 351 izpolnjenih, največ od srednjih šol, centrov za socialno delo in nevladnih organizacij. “Približno 10 odstotkov anketirancev oziroma 36 oseb je zaznalo možnost, da se otrok ukvarja s prostitucijo. Večinoma so pojasnili, da gre za otroke med 15. in 18. letom starosti, ob čemer pa je precejšnje tudi število tistih, ki so izbrali odgovor, da gre za otroke, mlajše od 15 let. Skupno število otrok, za katere so strokovni delavci sumili, da so žrtve prostitucije, je po preštetih najnižjih možnostih znotraj posameznih številčnih oken 120, najvišje pa 248,” je rezultate ankete predstavila predsednica društva Polona Kovač.

Med pomanjkljivostmi ankete je izpostavila zlasti dejstvo, da anketirancev niso spraševali po imenih in priimkih morebitnih žrtev prostitucije, zato se lahko osebe, za katere anketiranci sumijo, da so bili žrtve prostitucije, v njihovih odgovorih podvajajo.

Društvo ključ
Društvo ključ

Za raziskavo o prostituciji otrok v Sloveniji so se v društvu Ključ odločili tudi zato, ker so v pogovorih z žrtvami trgovine z ljudmi zaznavali, da so imele prve izkušnje v prostituciji še pred izpolnjenim 18. letom starosti. Ugotovili so tudi, da mladoletniki niso zabeleženi v uradnih statistikah kot žrtve prostitucije. Policija sicer tovrstna dejanja obravnava kot različna kazniva dejanja, med drugim gre lahko za spolni napad na osebo, mlajšo od 15 let.

Ranljivi mladi, ki bežijo

V Sloveniji je sicer značilno, da se prostitucija izvaja v zasebnih prostorih, kot so stanovanja, najeti objekti, saloni za masažo, gostinski in nočni lokali. Vsem je skupna ponudba, ki se oglašuje na specializiranih internetnih straneh in socialnih omrežjih ter forumih, je med drugim izpostavila višja kriminalistična inšpektorica z oddelka za kriminalne združbe na Generalni policijski upravi Anja Mrkalj Kastelic.

Strokovna sodelavka Centra za socialno delo Ljubljana Šiška Irena Velič pa je med drugim izpostavila ranljivost mladih, zlasti deklet, ki bežijo iz vzgojnih domov in pri tem postanejo žrtve oseb, ki izkoriščajo njihovo stisko.

“V zadnjih dveh letih smo se srečali z vsaj štirimi primeri deklet, za katere z gotovostjo vemo, da so bili vključene v prostitucijo. Običajno gre za osebe, ki izhajajo iz disfunkcionalnih družin in imajo tudi hude čustvene in vedenjske težave,” je poudarila Velič, pri čemer je kot vzrok za te težave med drugim navedla tudi epidemijo covida-19.

Žrtve izpostavljajo iste lokacije

Kot posebej zaskrbljujoče pa je izpostavila tudi izkušnje mladih deklet, ki so na begu in ki v zameno za zatočišče, drogo, denar ali kaj drugega nudijo spolne usluge. Dekleta so v neformalnih pogovorih izpostavila tudi več lokacij, kjer se to dogaja. “Dekleta mi v neformalnih pogovorih povedo, da se to dogaja v hotelih v Domžalah in v ljubljanskem hotelu InterContinental,” je povzela Velič in dodala, da se v pogovorih z različnimi dekleti pojavljajo iste lokacije.

PROFIMEDIA

“Potrdim lahko, da policija trenutno že preiskuje sume kaznivih dejanj na škodo otrok, kjer so omenjene tudi različne lokacije, vendar ker je preiskava trenutno še v teku in gre seveda za mladoletne osebe, vam ta trenutek več informacij ne morem dati,” pa je na novinarsko vprašanje glede preiskav odgovoril vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto na upravi kriminalistične policije Robert Tekavec.

V InterContinentalu šokirani ob informacijah o domnevni prostituciji mladoletnih v njihovih prostorih

Vodstvo ljubljanskega hotela InterContinental je izredno presenečeno in šokirano ob informacijah o domnevni prostituciji mladoletnih v njihovih prostorih, o katerih so bili seznanjeni s strani medijev. Od omenjenih dogodkov in ravnanj se odločno distancirajo, o tem pa jih doslej ni obvestil noben organ oz. vpletena institucija, so pojasnili za STA.

intercontinental
Žiga Živulović jr./BOBO

“Vodstvo hotela skladno s korporativno politiko ostro obsoja tovrstna dejanja in bo tvorno sodelovalo v kakršnemkoli postopku in kolikor je v moči vodstva pomagalo h končnemu epilogu,” so zapisali.

Kar zadeva kontrole pristopa gostov hotela in zunanjih obiskovalcev, pa pojasnjujejo, da opravljajo legitimacijo ob prijavi gostov, žal pa nimajo pristojnosti preverjanja oz. legitimiranja ostalih obiskovalcev tako hotela kot ostalih servisnih storitev v hotelu. Mnoge stranke oziroma gosti prihajajo zgolj v restavracijo in bar, konferenčne dvorane in javnosti odprt wellness.

“Naše osebje je sicer usposobljeno, da prepozna sumljive aktivnosti in da pravočasno in pravilno reagira ter po potrebi pokliče varnostnika in policijo v primeru sumljivih dogajanj, bo pa vodstvo hotela na podlagi današnjih informacij še bolj posvetilo pozornost ozaveščanju in prepoznavanju sumljivih aktivnosti gostov,” so še zapisali v ljubljanskem hotelu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje