Prevara s turističnimi boni: lažno je prijavil več kot 2.000 gostov

Slovenija 28. Maj 202411:56 6 komentarjev
Novo mesto
Fotografija je simbolična (Foto: Srdjan Zivulovic/Bobo)

Novomeški policisti so razkrili prevare s turističnimi boni, ki so jih državljani prejeli leta 2020 kot ukrep za odpravo posledic epidemije covida-19 v turizmu. V kriminalistični preiskavi so ugotovili, da je 38-letnik kot samostojni podjetnik lažno prijavil več kot 2.000 gostov v nastanitvenem objektu, izdelal lažne račune o opravljenih storitvah in med letoma 2020 in 2022 od finančne uprave zahteval in pridobil več kot 274.000 evrov neupravičeno izplačanih subvencij. 38-letnik ni deloval sam, pomagal mu je 42-letnik. Nista pa osumljena edina, ki sta služila z boni. Novomeški policisti so za istovrstna dejanja podali kazensko ovadbo še za šest fizičnih oseb in eno pravno, saj so Furs oškodovale za več kot 7.300 evrov.

Novomeški kriminalisti so na državno tožilstvo v Krškem podali kazensko ovadbo zoper 38- in 42-letnika, ki ju utemeljeno sumijo kaznivega dejanja preslepitve v sostorilstvu ter ponareditve poslovnih listin v škodo Finančne uprave RS (Furs) oziroma državnega proračuna.

Kriminalisti so namreč med preiskavo ugotovili, da je imel 38-letnik kot samostojni podjetnik registrirano nastanitveno dejavnost v Posavju. Več kot 2.000 ljudi je lažno prijavil kot goste v nastanitvenem objektu, izdelal je lažne račune o opravljenih storitvah ter med letoma 2020 in 2022 od Fursa na podlagi lažnih podatkov zahteval in pridobil več kot 274.000 evrov neupravičeno izplačanih subvencij iz naslova turističnih bonov.

42-letnik je 38-letniku pomagal tako, da je v posameznih primerih v zameno za določen delež vrednosti bonov od dejanskih imetnikov pridobil podatke in jim brez računov izdajal drugo blago iz svoje osnovne dejavnosti. Tako pridobljene podatke je posredoval 38-letniku, da je lahko z njimi pridobival sredstva od države. “V nekaterih primerih je bilo ugotovljeno, da je 38-letni osumljenec imetnikom bonov izročal del vrednosti bona v gotovini,” so pojasnili na Policijski upravi Novo mesto.

V predkazenskem postopku je policija aktivno sodelovala s Fursom, opravljena so bila številna nujna preiskovalna dejanja na podlagi odredbe pristojnega sodišča. Predkazenski postopek je usmerjalo okrožno državno tožilstvo v Krškem. Za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenje poslovnih listin je predpisana kazen zapora do dveh let, medtem ko je za kaznivo dejanje preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti predpisana denarna kazen ali zapor do treh let.

Policija prijela še šest fizičnih oseb in eno pravno

Nista pa 38- in 42-letnik edina, ki sta neupravičeno služila s turističnimi boni. Za istovrstna dejanja so novomeški kriminalisti na okrožno državno tožilstvo v Novem mestu podali kazenske ovadbe zoper šest fizičnih oseb ter pravno osebo. Med kriminalistično preiskavo so namreč ugotovili, da je osumljenec z območja Policijske uprave Novo mesto prek družbenih omrežij oglaševal odkup turističnih bonov za nastanitev in od imetnikov bonov pridobil potrebne podatke za unovčitev bonov.

Z ostalimi sostorilci, med njimi nosilci nastanitvenih dejavnosti, so si v letu 2022 pridobljene podatke medsebojno posredovali ter nato lažno prikazovali izvedbo storitev. Z lažnimi podatki so od Fursa za lažno unovčene bone neupravičeno pridobili več kot 7.300 evrov. “Pri obravnavi so bile za dva izmed osumljenih ugotovljene ter preiskane tudi okoliščine v zvezi s kaznivim dejanjem sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, na podlagi katerih je bila podana še kazenska ovadba za korupcijsko kaznivo dejanje,” so še pojasnili na policiji.

V predkazenskem postopku so bila opravljena številna nujna preiskovalna dejanja na podlagi odredb pristojnega sodišča. Predkazenski postopek je usmerjalo okrožno državno tožilstvo v Novem mestu. Za kaznivo dejanje sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje je predpisana kazen zapora do štirih let in denarna kazen.

Spomnimo, da je vlada turistične bone izdala z namenom odprave posledic epidemije v gospodarstvu in turizmu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje