Ste ves dan pod klimo? Preverite, kako to lahko vpliva na vas

Slovenija 18. Jul 202405:15 0 komentarjev
Klima
Foto: PROFIMEDIA

Življenja brez klime si dandanes — sploh ko je zunaj peklensko vroče in soparno kot te dni — skoraj ne moremo predstavljati, pa naj bo to v službi, avtu ali doma. A v želji, da bi prostor hitreje ohladili, mnogi na klimatski napravi nastavijo prenizko temperaturo, kar lahko povzroči kar nekaj zdravstvenih težav. Poleg tega številni pozabijo na redno servisiranje in dezinfekcijo naprave. Brez tega se lahko v njej naberejo bakterije in plesen, ki se nato raznesejo po prostoru.

Po besedah družinske zdravnice iz Zdravstvenega doma Ljubljana Špele Tevžič je najbolj idealno, če med zunanjo in notranjo temperaturo ni več kot sedem stopinj Celzija razlike. Nacionalni inštitut za javno zdravje ob tem svetuje, da se držite preprostega pravila: prostorov ne hladimo na nižjo temperaturo, kot jih pozimi ogrevamo.

Pretirano ohlajen prostor in pogosto menjavanje med toplimi in hladnimi prostori lahko namreč povzročita številne zdravstvene težave.

Poslabšajo se dihalne težave, še posebej pri ljudeh, ki trpijo za astmo in alergijami. Ker klima razvlažuje zrak, razlaga Tevžič, lahko njena uporaba povzroči suho kožo in ter draženje oči. “Če se dlje časa zadržujejo v pretirano hladnih prostorih, lahko določeni razvijejo gripi podobne simptome, kot sta utrujenost in glavobol.”

Če klimatsko napravo usmerite direktno proti sebi, lahko omenjene težave postanejo še intenzivnejše, poleg tega pa se lahko pojavijo še bolečine v mišicah vratu in hrbta.

Mikrobi, plesen in bakterije

Če želite, da bo vaša klimatska naprava delovala pravilno, predvsem pa varno, jo je treba nujno redno čistiti, vzdrževati in servisirati, poudarjata tako družinska zdravnica kot NIJZ. To vključuje tudi menjavo filtrov in dezinfekcijo celotne naprave.

“Redno vzdrževanje prispeva ne le k podaljšanju življenjske dobe klimatske naprave, temveč je pomembno tudi za vaše zdravje,” pravi Tevžič.

Ob nerednem vzdrževanju se v klimatski napravi namreč namnožijo mikrobi, plesen in bakterije, ki se nato ob njenem delovanju sproščajo v zrak in po prostorih. “Vdihovanje mikrobov ali njihovih delcev lahko povzroči okužbe in vnetja pri človeku,” razlaga NIJZ. Ob tem imejte v mislih, da klime ni priporočljivo prepogosto prižigati in ugašati, saj to v klimatski napravi ustvari veliko kondenza. Ta navlaži prašne delce v napravi, kar pa povzroči plesen.

Klima
Foto: PROFIMEDIA

Kaj je sindrom bolne zgradbe?

NIJZ opozarja, da klimatska naprava, ki ne dovaja svežega zraka v prostor, ne more nadomestiti rednega zračenja bivalnih prostorov. Ljudje, ki delajo v zgradbah, kjer temperaturo in vlažnost zraka regulira izključno klimatska naprava, odpiranje oken pa ni mogoče, poročajo o simptomih, ki so značilni za sindrom bolne zgradbe.

“Bolezenske težave zaradi omenjenega sindroma lahko razdelimo na specifične in nespecifične,” razlagajo na NIJZ. Ko govorimo o specifičnih težavah, gre predvsem za okužbe, ki so posledica širjenja mikrobioloških dejavnikov, ali pa za poslabšanje astme in drugih kroničnih bolezni.

Pri nespecifičnih težavah pa natančen povzročitelj ni znan. Med simptomi sta srbenje in solzenje oči ali pa ljudje poročajo o suhih očeh. Ljudje imajo zamašen nos, izcedek iz nosu, bolečine v žrelu, glavobol, težave s koncentracijo in splošno slabo počutje. Možni vzroki so nezadostno prezračevanje, kemijski ali mikrobiološki dejavniki. “Tako stanje predstavlja kronični stres, ki dolgoročno slabi delovanje imunskega sistema.”

Previdno tudi v avtu

Pri vstopanju in izstopanju iz klimatiziranih stavb se ljudje težko izognemo velikim temperaturnim razlikam, ki za telo pomenijo velik stres. Drugače pa je pri vožnji z osebnim avtomobilom. NIJZ svetuje, da od pet do deset minut pred prihodom na cilj hlajenje zmanjšate, saj se boste postopoma prilagodili zunanjim temperaturam.

“Prav tako je pomembno, da zelo razgret avto predhodno prezračimo in nekoliko ohladimo ter šele nato vanj sedemo in vključimo klimatsko napravo,” svetujejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!