Prevolnik Rupel: Razkritje zdravniških napak je namenjeno učenju, ne kaznovanju

Slovenija 16. Sep 202413:21 3 komentarji
Valentina Prevolnik Rupel
Valentina Prevolnik Rupel (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Jutri obeležujemo svetovni dan varnosti pacientov. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je ob tej priložnosti dejala, da morajo zdravstveni delavci delovati v okolju, kjer je varnost pacientov prioriteta, razkritje napak pa mora biti namenjeno učenju, ne kaznovanju.

Zveza organizacij pacientov Slovenije je pred svetovnim dnevom varnosti pacientov danes v Novem mestu pripravila strokovno konferenco.

Po besedah ministrice za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se morajo vsi v zdravstvu zavedati svoje odgovornosti, hkrati pa mora prevladovati želja po izboljševanju procesov in praks. “Ključne napake si moramo želeti razkriti, razkritje pa ne sme biti namenjeno kaznovanju, pač pa temu, da se iz napak učimo in na njihovi podlagi sprejemamo ukrepe, da se nikoli več ne ponovijo,” je dejala v uvodu v konferenco.

V zvezi s tem je poudarila pomen kakovostne izmenjave informacij med zdravstvenimi delavci, saj s tem zdravstveno osebje lažje postavi pravilno diagnozo in prepreči napake, izboljša tudi samo zdravljenje in poveča zaupanje pacientov v zdravstveni sistem.

Za preprečevanje napak so po oceni ministrice ključna tudi redna izobraževanja in dodatna strokovna usposabljanja s poudarkom na obvladovanju tveganj in preprečevanju napak.

Naštela je tudi, kaj so na tem področju doslej naredili odgovorni. Med drugim v zdravstvo vseskozi vpeljujejo nacionalne smernice in protokole, ki pomagajo standardizirati postopke ter zmanjšati možnosti napak. Lani je bila sprejeta nacionalna strategija kakovosti in varnosti v zdravstvu, ki se osredotoča na pacienta ter vključuje izboljšanje nadzora nad postopki postavljanja diagnoz in spodbujanja dobrih praks v zdravstvenih ustanovah, je spomnila.

Tik pred sprejetjem na vladi je predlog zakona o zagotavljanju kakovosti v zdravstvu, kjer bo med drugim uvedena evidenca varnostnih incidentov, v pripravi pa je tudi zakon o digitalizaciji, ki bo ponudil priložnost, da z elektronsko dokumentacijo zmanjša tveganja za izgubo podatkov in napak v dokumentaciji, je dejala ministrica.

Predsednice zveze organizacij pacientov Štefanije Lukič Zlobec pa je napovedala, da bodo v torek, na svetovni dan varnosti pacientov, vrata za obiskovalce odprle bolnišnice, lekarne in mnogi zdravstveni domovi, predstavila se bodo številna društva. Moto letošnjega svetovnega dneva je Naj se sliši glas pacienta.

“Le z dialogom in pogovorom med pacienti in zdravstvenim osebjem ter seveda s podporo politikov, lahko namreč izboljšamo zdravstveni položaj v Sloveniji,” je dejala Lukič Zlobec.

Na današnji strokovni konferenci bodo med drugim predstavili anonimizirane osebne zgodbe pacientov ter prakse zagotavljanja varnosti pacientov tako v tujini kot doma. Popoldne bo še okrogla miza z naslovom Radiologija, jedro problema ali rešitve?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje