Pri nas vsak dan ukradejo eno vozilo: katere znamke imajo tatovi najraje?

Slovenija 31. Avg 202419:34 5 komentarjev
Kraja avtomobila
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V Sloveniji je bilo lani registriranih okoli 1,7 milijona vozil, od tega okoli 1,2 milijona avtomobilov, zato je možnost, da bo tarča tatov postal prav vaš avto, majhna. Kljub temu statistika kaže, da pri nas vsak dan v povprečju ukradejo eno vozilo. Katere znamke in modele imajo nepridipravi najraje? Kakšen je njihov modus operandi? In v katerem slovenskem mestu izgine največ vozil?

Letos — podatki zajemajo obdobje do 26. avgusta — so nepridipravi odtujili 342 vozil. Torej v povprečju več kot vozilo na dan.

Ta številka vključuje vsa vozila: od avtomobilov, motorjev, avtobusov, tovornjakov do traktorjev. Število je primerljivo z istim obdobjem lani, ko je bilo odtujeno 301 vozilo.

Čeprav se številki zdita veliki, pa je bilo pred 10 oziroma 15 leti pri nas (pa tudi v drugih zahodnih evropskih državah) odtujenih še enkrat več vozil kot v zadnjih letih. “Pred letom 2017 je bilo v Sloveniji namreč odtujenih med 100 in 1.500 motornih vozil letno, največ v letu 2013, ko je bilo odtujenih 1.464 motornih vozil. Po letu 2017 pa se je število odtujenih motornih vozil precej zmanjšalo,” pojasnjujejo na generalni policijski upravi.

Policija nas je ob pripravi članka opozorila, da kraje ne enači z odtujitvijo. Odtujitev je skupen izraz za različna kazniva dejanja, med katere sodijo kazniva dejanja: tatvine, velike tatvine, ropa, roparske tatvine, zatajitve in odvzema motornega vozila.

Med tatovi najbolj iskani renault, volkswagen in BMW

Med najbolj priljubljenimi znamkami tatov sta na vrhu lestvice že od leta 2020 Renault in Volkswagen. Sledita nemška BMW in Audi, peto mesto pa je zasedel italijanski Fiat. V grafiki spodaj si lahko ogledate med tatovi najbolj priljubljeno deseterico v lanskem letu.

Kraje avtomobilov
Vir: Policija

Med modeli vodi Renault Clio (lani so jih tatovi odtujili 31), sledita Renault Megan in Volkswagnov Golf. Lani je policija obravnavala po 11 odtujitev vsakega modela. Med prvo deseterico so se med drugim uvrstili še Renault Captur, Renault Grand Senic in Opel Astra.

Največja izbira je v Ljubljani

Ljubljana je naše največje mesto, poleg največje gostote prebivalcev pa je zelo velik tudi pritok dnevnih migrantov, pojasnjujejo na GPU. Posledično je na ljubljanskih parkiriščih parkiranih ogromno motornih vozil.

To pomeni večjo izbiro za storilce, ki Policijsko upravo Ljubljana po številu odtujenih vozil uvršča v sam vrh. Lani je bilo odtujenih skupno 274 motornih vozil, sledili sta Policijska uprava Maribor (82) in Policijska uprava Celje (54).

Kraje avtomobilov
Vir: Policija

V splošnem tatovi največ vozil odtujijo ponoči, na statistiko pa vpliva tudi letni čas.

Na avtomobile, kombinirana in tovorna vozila tatovi prežijo vse leto, medtem ko pri motornih kolesih veliko vlogo igrajo vremenske razmere. “Če je zima bolj mila in se spomladi motoristična sezona začne prej, se to pozna tudi pri statističnih podatkih,” pravijo na GPU.

Kraja avtomobilov se vse manj izplača

Z razvojem tehnologije in avtomobilske opreme, kot so alarmi in varnostni sistemi, se je močno spremenil tudi modus operandi avtomobilskih tatov. Novi modeli so namreč vedno bolj zaščiteni, zato imajo nepridipravi pri krajah vedno več dela in težav. Vsa vozila, ki se prodajajo na evropskem trgu, morajo biti že v osnovi tovarniško zaščitena pred nepooblaščenim zagonom motorja. Proizvajalci to storijo s tako imenovano elektronsko blokado motorja.

A ker ima vsak varnostni sistem tudi nekatere pomanjkljivosti, ne traja dolgo, da ga odkrijejo in izdelajo ustrezno orodje, s katerim izvedejo kaznivo dejanje.

Novi načini se sprva pojavijo v zahodnih državah, kot so Nemčija, Italija, Francija in Avstrija, čez kako leto ali dve pa dosežejo tudi Slovenijo. “Storilci za izvršitev tatvine vozila skoraj vedno uporabljajo računalniško opremo, torej prenosnik z ustreznim komunikacijskim kablom in programsko opremo, ali posebej prilagojene elektronske pripomočke, s katerimi onemogočijo ali preslepijo varovalni sistem vozila. Klasičnih tatvin z razbijanjem stekla, lomljenjem kontaktne ključavnice in spajanjem žic pod volanom praktično ne poznamo več,” pravijo na policiji.

Pozor, če imate avto z brezkontaktnimi ključi oziroma “keyless” sistemom

Pred leti se je v Sloveniji pojavil nov način kraje vozil z brezkontaktnimi ključi. “Sistem brezkontaktnih ključev deluje tako, da ima lastnik vozila lahko ključ v žepu. Ko vozilo zazna, da se je lastnik vozilu dovolj približal, se lto pri odpiranju vrat samodejno odklene. Ko voznik odpre vrata in se v vozilo usede, lahko zažene motor le s pritiskom na gumb,” pojasnjujejo na policiji.

Kraja avtomobila Kraja avtomobila
Najdeno vozilo Mercedes Benz S 350, ki so ga poljski storilci ukradli. (Foto: Policija)
Kraja avtomobila Kraja avtomobila
Kombinirano vozilo poljskih storilcev, v katerem so deli razstavljenega vozila Mercedes Benz S 350. (Foto: Policija)
Kraja avtomobila Kraja avtomobila
Orodje, s katerim so poljski storilci izvrševali tatvine. (Foto: Policija)

Ker si ključ in avto med seboj izmenjujeta podatke, lahko storilci to izkoristijo. Dela se morata lotiti vsaj dva; prvi s posebnim elektronskim pripomočkom najprej poišče, kje je brezkontaktni ključ. Na primer v lastnikovem plašču na obešalniku v lokalu ali na omarici v predsobi hiše.

Nato pripomoček aktivira in signal ključa podaljša do drugega dela naprave, ki jo ima drugi storilec, ki je v neposredni bližini vozila. Podatki med ključem in avtom se izmenjajo, drugi storilec vozilo odklene, se vanj usede in zažene motor. Takrat lahko prvi storilec odide, drugi storilec pa se z vozilom odpelje s kraja. Mora pa paziti, da se vozilo ne ugasne, saj ne bi več mogel zagnati.

Na tak način so leta 2017 po prestolnici kradli trije Poljaki, ki jih je policija naposled ujela s prsti v marmeladi. (Več v fotogaleriji zgoraj.)

S krajo do rezervnih delov in popravil

Odtujena vozila deloma končajo v Sloveniji, deloma pa v tujini — večinoma v državah nekdanje Jugoslavije.

Na policiji pojasnjujejo, da v zadnjih letih storilci vozila odtujijo predvsem zato, da jih razstavijo na dele in te prodajo. Evidence registriranih vozil so namreč vedno bolj uporabne in med seboj povezane. “Tako se preprečuje legalizacija ukradenih vozil in nadzira ponovna registracija poškodovanih vozil.”

Posamezne kose je torej lažje prodati. Če je denimo avto udeležen v prometni nesreči, je največ poškodb običajno spredaj. Torej na odbijaču, maski, pokrovu motorja, poškodovani so blatniki in luči, obenem pa so posledice prometne nesreče vidne tudi v notranjosti avta. Sprožene so zračne blazine, poškodovani zategovalniki varnostnih pasov.

“Vozilo je sicer mogoče popraviti, vendar so stroški popravila visoki. Nekdo, ki takšno vozilo kupi, nato išče čim bolj ugodne dele za popravilo,” pravijo na policiji. Avto torej razstavi in dele uporabi pri popravilu, druga možnost pa je, da rezervne dele proda prek spletnih oglasov. Ne nazadnje je zaslužek storilca s prodajo delov večji kot s prodajo celega ukradenega vozila.

Lani in letos je policija uspešno preiskala okoli 30 odstotkov primerov odtujitev motornih vozil.

Kako se pred krajo zaščititi?

V Sloveniji je bilo lani registriranih okoli 1,7 milijona vozil, od tega okoli 1,2 milijona avtomobilov, zato je možnost, da bo tarča tatov postal prav vaš avto, majhna. Kljub temu pa je vredno upoštevati nekaj osnovnih navodil policije.

Svojega jeklenega konjička ne parkirajte na neosvetljenih ulicah, raje uporabite urejena parkirišča in garažne hiše. “Ko vozilo zapuščate, ključ izvlecite iz kontaktne ključavnice, zavrtite volan, da se zaskoči volanska ključavnica, zaprite vsa okna in zaklenite vrata vozila. Ne pozabite na prtljažnik.

Vozilo zaklenite, tudi če ga parkirate v zaklenjeni garaži,” svetuje policija. Alarmne in varnostne sisteme oziroma naprave uporabljajte dosledno.

Kraja avtomobila
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V avtu ne puščajte dokumentov, kar vključuje prometno dovoljenje, zeleno karto, zavarovalno polico in servisno knjižico. Avtomobilskih ključev tudi doma ne puščajte na vidnem mestu, saj lahko storilec vlomi v vaše domovanje, ključe ukrade in se enostavno odpelje. Prav tako ne bo odveč, da se s sosedom dogovorite, naj bo pozoren na morebitne sumljive ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje