Pri perutnini na Ptuju potrdili ptičjo gripo

Slovenija 17. Okt 202416:48 2 komentarja
kokoš, jajce
Foto: Žiga Živulović/BOBO

V dvoriščni reji perutnine v občini Ptuj je bila potrjena visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1 oziroma ptičja gripa. Izvedeni so bili nujni ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni, so sporočili z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Kot so sporočili z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), je bila bolezen potrjena na območju občine Ptuj v dvoriščni reji s 26 živalmi (pegatke, kokoši in race). Na kmetiji so bili izvedeni nujni ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni.

Ta teden je zaradi pojava bolezni pri dveh labodih grbcih v občini Ptuj Državno središče za nadzor bolezni že sprejelo posebne ukrepe za območje občin Ptuj, Markovci, Videm pri Ptuju in Hajdina. Poleg tega je bila danes bolezen potrjena še pri treh poginjenih labodih grbcih v občini Brežice. UVHVVR zato vse rejce perutnine in ptic v ujetništvu poziva k previdnosti in doslednemu izvajanju biovarnostnih ukrepov, da bi preprečili vnos bolezni v svoje reje.

“Z izvajanjem ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni se lahko omeji širjenje bolezni in posledično zmanjšajo škode, ki jih pojav bolezni lahko povzroči. Če rejci opazijo katerega od naslednjih znakov, naj takoj obvestijo svojega veterinarja: zmanjšana poraba krme in vode za več kot pet odstotkov, padec nesnosti za več kot pet odstotkov, povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega, pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki); lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti).

Ker se bolezen lahko prenaša tudi prek kontaminirane obutve in prek živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, UVHVVR poziva sprehajalce, da se izogibajo površinam, na katerih se nahajajo vodne ptice, in jih ne krmijo. Če opazijo poginjene vodne ptice, naj pokličejo številko 112, so svetovali na UVHVVR.

Kaj je aviarna influenca?

Aviarna influenca, znana tudi kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Bolezen se med pticami prenaša kapljično, z medsebojnimi stiki med pticami, prek njihovih izločkov in prek okužene krme. Prenos je mogoč tudi z obutvijo in opremo, ki je bila v stiku z okuženim materialom.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje