Pri vabilu Klakočar Zupančič na paralimpijske igre KPK ni ugotovila kršitev

Slovenija 27. Sep 202410:07 0 komentarjev
Urška Klakočar Zupančič, pogovor, N1 Studio
Foto: Jan Gregorc/N1

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ni potrdila sumov nepravilnosti v povezavi z vabilom predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič na paralimpijske igre. KPK je postopek zato ustavila. Na komisijo jo je sicer prijavila neparlamentarna stranka Glas upokojencev pod vodstvom Pavla Ruparja. Očitali so ji, da je poskušala izkoristiti svoj vpliv in pridobiti nepremoženjsko korist.

Komisija je namreč konec julija prejela prijavo, iz katere so izhajali očitki glede domnevno spornega ravnanja Urške Klakočar Zupančič, ki je v televizijskem intervjuju dejala, da želi pridobiti vabilo na paralimpijske igre in je zato sama kontaktirala z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS).

KPK je v predhodnem preizkusu prijave pridobila pojasnila OKS in Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja. Iz pojasnil izhaja, da sta predsednika obeh komitejev, Franjo Bobinac in Damijan Lazar, predsednico DZ na paralimpijske igre povabila v pogovoru na prireditvi Parašportnik leta, kar so šteli kot neformalno vabilo. Julija je nato predsednica DZ kontaktirala z OKS z vprašanjem, ali to vabilo še velja, so pojasnili v KPK.

Na podlagi pridobljenih pojasnil vpletenih tako KPK ni potrdila očitkov, da je Klakočar Zupančič pri pridobivanju vabila izvajala kakršenkoli nedovoljen pritisk, ali vpliv, ali da je pri tem prišlo do drugih kršitev.

Komisija je v postopku tudi preverila, kakšna je običajna praksa in katera pravila urejajo, kdo lahko dobi vabilo na paralimpijske igre. V zvezi za šport invalidov so pojasnili, da je vabljenje oseb diskrecijska pravica paralimpijskih komitejev skladno s pravili za organizacijo iger, ki jih postavi država prirediteljica skupaj z mednarodnim paralimpijskim komitejem, so še sporočili iz KPK.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!