Približuje se nov večji pas padavin, najhuje bo v prvem delu noči

Slovenija 19. Avg 202416:45 0 komentarjev
Dež
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Južni del države bodo kmalu zajele nove padavine. Najbolj intenzivne bodo v prvem delu noči, je za N1 napovedal meteorolog Andrej Velkavrh.

Državo so že zjutraj in dopoldne zajele močnejše padavine, ki so čez dan nekoliko izzvenele. Zdaj se južnemu delu Slovenije iznad Hrvaške približuje nova obilnejša pošiljka padavin, je za N1 napovedal meteorolog agencije za okolje (Arso) Andrej Velkavrh.

“Čez dan je bilo padavin nekoliko manj, kot smo sprva pričakovali. Zvečer pa bodo južni del države zagotovo zajele nove,” je dodal Velkavrh. Na severnem delu Hrvaške je trenutno večji padavinski pas, ki se premika proti nam.

Nevihtna linija z možnimi močnejšimi nalivi bo južni del države prešla v prvem delu noči, napoveduje meteorolog in dodaja, da bo največ padavin na jugovzhodu države, a da lahko kakšna kaplja pade tudi na Primorskem.

Na Arsu so zaradi pričakovanih obilnejših nalivov za vhodni in osrednji del države izdali oranžno opozorilo pred nalivi in nevihtami. Jugozahodni del je obarvan rumeno.

Vremensko opozorilo
Foto: meteo.si

Že v drugi polovici noči bodo padavine počasi ponehale, jutro bo oblačno. “Tu in tam lahko tudi v torek čez dan še nastane kakšna ploha. Sreda bo verjetno za odtenek slabša,” je končal Velkavrh. Jasno vreme lahko tako znova pričakujemo v četrtek.

Lahko narastejo manjši hudourniki

Zaradi nalivov se bo še dodatno povečala vodnatost rek, najbolj v južnem delu. Ob krajevno močnejših nalivih lahko predvsem popoldan in zvečer močneje narastejo manjši hudourniški vodotoki, lahko pride tudi do poplavljanja padavinske vode predvsem na vzhodu države, opozarjajo na Arsu. Pojav bo bolj verjeten v vzhodni polovici države.

Jutri bo naraščala tudi Krka s pritoki in reke v kraškem zaledju Ljubljanice. Drugod bodo reke začele upadati. Predvsem na jugu in vzhodu je večja nevarnost zemeljskih plazov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!