Priči na preiskovalni komisiji o kanalu C0 pozvali k ustavitvi projekta

Slovenija 11. Jul 202414:28 6 komentarjev
Jože Duhovnik
Foto: Matija Sušnik/DZ

Komisija državnega zbora, ki ugotavlja nezakonitosti pri gradnji kanala C0, je danes zaslišali dve novi priči. Kot je ocenil strojni inženir in nekdanji dekan ljubljanske fakultete za strojništvo Jože Duhovnik, je izgradnjo nepravilno postavljenega kanala še mogoče ustaviti. K ustavitvi projekta je pozval tudi okoljevarstvenik Tomaž Ogrin.

Kanal C0 odpira ključno vprašanje, ali se želi zavarovati naravne vire v Sloveniji ali ne, če pa je vse prepuščeno naivni in “sfiženi” politiki, potem pa projekte, kot je C0, preiskuje preiskovalna komisija, do česar sploh ne bi smelo priti, je izpostavil Jože Duhovnik.

Med drugim je opozoril na nepravilno postavitev kanala, kot glavnega krivca za nastalo situacijo pa označil občinsko podjetje Voka Snaga, ki je upravljavec kanalizacijskega omrežja in investitor projekta. “Ta je dal predlog kot investitor, da se tam potegne linija odvoda odpadne vode,” je poudaril in opozoril tudi na odgovornost podjetja Hidroinženiring, ki je bil projektant projekta ter je kinete umestil tudi na potresno področje. Tretji krivec pa je po oceni Duhovnika Direkcija RS za vode, ki je dovolila, da za projekt, ki vodi prek zaščitenega vodovarstvenega področja, ni potrebne presoje vplivov na okolje.

Glede možnosti ustavitve projekta je ocenil, da so rešitve s tehničnega vidika možne, pri čemer bi bilo treba pregledati celoten kanalizacijski sistem od Broda, Celovške, čez Črnuče do centra mesta, kjer so razbremenilniki za kanalizacijski sistem.

“Problem je v tem, da se o kanalizacijskem sistemu, kakršnega Voka obdeluje, ne more razpravljati na nivoju pamfletov. To morajo priti inženirji, izračunati, pripraviti modele. Imeti moraš tudi merilna mesta ter z njimi sistem stalno dograjevati. Voka Snaga merilnih mest nima v zadostnem številu,” je dejal in dodal, da bi morala v primeru ustavitve projekta ukrepati predvsem ministra za okolje in zdravje.

Anja Bah Žibert (SDS)
Foto: Matija Sušnik/DZ

Po besedah okoljevarstvenika iz organizacije Alpe Adria Green in predstavnika civilne iniciative Za pitno vodo Ljubljane Tomaža Ogrina jih skupaj s somišljeniki, ki opozarjajo na spornosti projekta kanal C0, vodi ničelna toleranca do onesnaževanja pitne vode.

“Ta ničelna toleranca pomeni, da tega kanala ne sme biti, doslej ni nihče podpisal, da ne bo puščal, po standardih za kanalizacijo je dovoljeno puščanje oz. tako rekoč se temu ne morejo izogniti,” je bil kritičen.

Komisiji je ob tem predložil tudi slikovni material, iz katerega je razvidno, da kanal že sedaj pušča. “Kljub temu, da te slike poznajo, nihče od odgovornih oseb ne želi komentirati teh zadev,” je dodal.

V luči tega je vnovič pozval k ustavitvi projekta. Kot je ocenil, bi morali mestni svetniki v Ljubljani to narediti že zdavnaj. “Po naših informacijah o tem projektu poleg mestnega sveta Ljubljane nista odločala tudi občinska sveta Medvod in Vodic. To je privatizacija pravzaprav projekta (…), ta projekt so tako rekoč peljali v tajnosti in kršili Aarhuško konvencijo, po kateri bi morali dati za 30 dni najmanj v javno razpravo ta projekt,” je dejal.

Okoljevarstvenika skrbi tudi podatek, da kanal C0 ni zgrajen po standardih za potrese, kar je po njegovem mnenju “še en močan razlog, da se takoj ustavi”.

Preiskovalna komisija je do sedaj po besedah njene predsednice Anje Bah Žibert do sedaj zaslišala že 35 prič, z delom pa bodo nadaljevali jeseni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje