V tržnem letu 2021/2022 so pridelovalci v Sloveniji pridelali 40 odstotkov manj krompirja kot leto prej, 7 odstotkov manj žit, 19 odstotkov manj vina in 18 odstotkov manj zelenjave.
Pridelovalci v Sloveniji so v tržnem letu 2021/2022 pridelali 64.000 ton krompirja, kar je 40 odstotkov manj kot leto prej.
Proizvodnja žit se je zmanjšala za sedem odstotkov na 701.000 ton, proizvodnja zelenjave pa za 18 odstotkov na 115.000 ton, je objavil statistični urad.
Prebivalec Slovenije je med predlanskim julijem in lanskim junijem v povprečju porabil 120 kilogramov žit. Od tega je bilo 65 odstotkov ali 78 kilogramov navadne pšenice.
Domača potrošnja žit je med predlanskim julijem in lanskim junijem znašala 804.000 ton.
Od tega je bilo 42 odstotkov ali 338.000 ton koruze v zrnju in 26 odstotkov ali 210.000 ton navadne pšenice.
Proizvodnja vina je medletno upadla za 19 odstotkov na 589.100 hektolitrov, potrošnja pa za skoraj sedem odstotkov na 711.300 hektolitrov.
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje