Prihaja drastična sprememba vremena: obilne padavine, močnejši nalivi in veter

Slovenija 10. Sep 202415:09 0 komentarjev
Popolavljena cesta
Fotografija je simbolična (Foto: Srdjan Živulović /BOBO)

Druga polovica tedna bo vremensko veliko bolj pestra kot prva, kažejo napovedi. Zaradi nalivov je agencija za okolje za sredo izdala oranžno opozorilo za Gorenjsko, ki ga bo v četrtek razširila še na Primorsko.

Po napovedi agencije za okolje bodo nekatere dele Slovenije v noči na četrtek in čez dan zajele obilnejše padavine.

Nastajale bodo nevihte z močnejšimi nalivi in sunki vetra. Pred fronto bo ob morju pihal okrepljen jugo. Ob prehodu fronte bo popoldne zapihal okrepljen veter severnih smeri, zvečer na Primorskem zmerna burja. Skupno lahko do petka zjutraj pade od 80 do 120 milimetrov padavin, krajevno lahko tudi več, napovedujejo vremenoslovci.

Zaradi nalivov je agencija za okolje za sredo izdala oranžno opozorilo za Gorenjsko, ki so ga v četrtek razširili še na Primorsko. Za druge dele Slovenije velja rumeno opozorilo.

vreme vreme
Za sredo velja oranžno opozorilo za Gorenjsko. (Foto: ARSO/Zajem zaslona)
Za četrtek velja oranžno opozorilo za Gorenjsko in Primorsko (Foto: ARSO/Zajem zaslona)

Kaj pomeni oranžno opozorilo?

Meteorologi opozarjajo, da lahko vodotoki poplavijo ob strugah, verjetne so tudi motnje v prometu, pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo. Možni so zemeljski plazovi, opozarjajo. Vodotoki lahko na izpostavljenih delih poplavijo kmetijske površine, posamezne ceste in dele naselij. Plavje lahko zamaši posamezne objekte vodne infrastrukture in zajezi vodni tok. Možni so zemeljski plazovi. Verjetne so motnje v prometu in pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo.

Pristojni zaradi tega svarijo, naj ljudje na ogroženih območjih iz nižjih prostorov in kleti umaknejo premoženje. Med nevihto naj izklopijo elektriko, plin in vodovod. Pomembno je, da spremljate hidrološka obvestila in opozorila.

Od četrtka se bo občutno ohladilo. Meja sneženja se bo v noči na petek ponekod na severu države spustila do nadmorske višine okoli 1.500 metrov, ponekod tudi nižje.

Plohe lahko nastanejo že nocoj

Po napovedi agencije za okolje se bo nocoj od zahoda začelo oblačiti, lahko nastanejo posamezne plohe. Proti vzhodu bo še nekaj jasnine, po nekaterih nižinah pa bo jutro megleno. Najnižje jutranje temperature bodo 9 do 12, na Primorskem okoli 16 stopinj Celzija.

Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, več jasnine bo na vzhodu. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24, ob morju okoli 26 stopinj Celzija.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!