Prihaja konec počitnic, z njim pa tudi gneča na cestah

Slovenija 27. Avg 202410:49 0 komentarjev
Gneča
Foto: Srdjan Živulović/ BOBO

Pred nami je še zadnji teden šolskih počitnic, ki pa bo že tradicionalno minil v znamenju gneče in dolgih potovalnih časov. Zastoji bodo vztrajali tudi v septembru. Kje in kdaj bo najhuje?

Začelo se bo v petek, ko lahko na naših (avto)cestah ves dan pričakujemo veliko gostoto prometa, nato pa se bo stanje za vikend le še zaostrilo.

Sobota in nedelja sta namreč na koledarju prometnoinformacijskega centra obarvani rdeče.

Tako kot pri nas se šolske počitnice končujejo še na Madžarskem, Poljskem, Češkem, Slovaškem, Hrvaškem, v delu Avstrije, Nemčije, Nizozemske in Belgije. Huda gneča bo vztrajala še na prvi šolski dan dopoldne, popoldne pa se bo nekoliko umirila. Kljub temu še vedno pričakujte veliko gostoto prometa.

“Precej obremenjeno prometno obdobje” bo vztrajalo tudi septembra

Z novim šolskim letom pa se na ceste vračajo tudi jutranje in popoldanske prometne konice. Dnevni migranti se bodo tako pridružili turistom, ki bodo še vztrajali, kar pomeni, da je pred nami precej obremenjeno prometno obdobje.

“Največje zgostitve bodo na vseh vpadnicah v večja mesta, v prvi polovici septembra pa predvsem v popoldanskem času še vedno pričakujemo povečan tranzitni promet, saj bodo počitnice v nekaterih nemških in avstrijskih zveznih deželah trajale do sredine septembra,” napovedujejo na Darsu. Več prometa in daljši potovalni časi bodo od Kopra proti Ljubljani in predvsem od Ljubljane proti Kranju in Karavankam.

Vse do sredine septembra pa je občasno pričakovati povečan promet tudi v obratno smer, torej proti Hrvaški oziroma morju. To še posebej velja v primeru lepega vremena.

Previdno, na cestah bodo spet otroci

V ponedeljek se na ceste znova vračajo otroci, zato policija skupaj z agencijo za varnost prometa voznike poziva, naj bodo na najmlajše udeležence v prometu dodatno pozorni. Tudi letos bo potekala nacionalna preventivna akcija Varno v šolo, saj so otroci v prometu slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne okoliščine.

Varno v šolo
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Vozila jih kasneje opazijo in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako otroci težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce.

Letos so v prometnih nesrečah življenje izgubili trije otroci, 25 se jih je hudo telesno poškodovalo, kar je za 47 odstotkov več kot lani v tem obdobju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!