Prihaja nov vročinski val: kdaj se bo začela vročina in kako dolgo bo trajala

Slovenija 06. Avg 202411:20 5 komentarjev
Vročina, poletje
Foto: Borut Živulović /BOBO

V naslednjih dneh se bo vročina stopnjevala, obeta se nam prvi avgustovski vročinski val, napovedujejo meteorologi.

Po najbolj vročem juliju v zgodovini meritev – letošnji julij je bil najtoplejši vsaj od leta 1950 – in osvežitvi v prvih dneh avgusta se nam obeta tudi prvi avgustovski vročinski val, so napovedali meteorologi na Agenciji RS za okolje (Arso).

Kot so v agenciji zapisali na družbenih omrežjih, v sredo in četrtek še ne bo zelo vroče, pojavljale se bodo tudi krajevne nevihte.

Najvišje dnevne temperature bodo danes od 25 do 28, na Primorskem do 32 stopinj Celzija. Jutri bo večinoma sončno z občasno povečano oblačnostjo. Posamezne plohe in nevihte bodo na severozahodu Slovenije lahko nastale že dopoldne in sredi dneva, proti večeru pa bodo zajele večji del Slovenije in se ponekod nadaljevale v noč. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 18, na Primorskem okoli 20, najvišje dnevne od 26 do 32 stopinj Celzija.

Že konec tedna nas čakajo višje temperature in prvi avgustovski vročinski val. Kot napovedujejo na Arsu, se bo vročina predvidoma stopnjevala med 9. in 15. avgustom. Obetajo se nam jutranje temperature okoli 20 in popoldanske okoli 35 stopinj Celzija. Napoved temperature v naslednjih dneh lahko preverite tudi na spodnjem grafu.

napoved temperature
Foto: Arso

Kdaj se bo vročina končala in kako burni vremenski procesi bodo pri tem nastali, še ni povsem gotovo, a večina izračunov predvideva prihod atlantske vremenske motnje s padavinami in osvežitvijo v drugi polovici prihodnjega tedna, torej po prazničnem 15. avgustu, so še dodali na agenciji za okolje.

Morje se bo spet segrelo

Temperatura slovenskega morja je trenutno zaradi občasnega vpliva vetra ustaljena, giblje se med 27 in 28 stopinjami Celzija. Ta trend pa se bo ob koncu tedna vseeno obrnil navzgor, ko vremenoslovci spet napovedujejo višje temperature ozračja. Čeprav temperaturni rekord morja tudi tokrat ne bo presežen, je hidrolog na Arsu Andrej Golob za STA povedal, da bo morda temperatura slovenskega morja ob koncu tedna oziroma v začetku prihodnjega tedna dosegla 30 stopinj. Ob tem je spomnil, da smo letos že presegli en rekord, in sicer se je julija slovensko morje kar sedem dni zapored ogrelo nad 30 stopinj. Rekordno temperaturo morja so izmerili 17. julija 2010, ko se je ogrelo na 31,1 stopinje Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje