Prihaja nov vročinski val, lahko se segreje tudi do 38 stopinj Celzija

Slovenija 08. Avg 202410:32 0 komentarjev
Izola
Foto: PROFIMEDIA

Prihaja nov vročinski val. Začel se bo na Primorskem, nato pa v nekaj dneh zajel celotno Slovenijo. Najbolj vroče bo v začetku naslednjega tedna, je za N1 povedal meteorolog Brane Gregorčič. Koliko bodo pokazali termometri in ali lahko pričakujemo tudi nevihte?

Konec tedna bo Slovenijo znova zajel vročinski val.

“Začetek vročinskega vala bo različen,” je za N1 povedal meteorolog na agenciji za okolje Brane Gregorčič. Pojasnil je, da bo vročina najprej zajela Primorsko, kjer bo od sobote v veljavi oranžno opozorilo pred visoko toplotno obremenitvijo. “Temperature na Primorskem bodo že ob koncu tedna blizu 35 stopinjam Celzija,” je napovedal.

Druge dele države bo vročina zajela z eno- ali dvodnevnim zamikom. Konec tedna po napovedih meteorologa v notranjosti države ne bo več kot 33 stopinj Celzija.

Najbolj vroče bo naslednji teden

Vrhunec vročine prihaja z začetkom naslednjega tedna. “Na Primorskem se bo lahko ozračje segrelo tudi do 38 stopinj Celzija, drugod po državi bo do 35 stopinj,” je povedal Gregorčič. Pojasnil je, da je za zdaj še težko napovedati, kateri dan med ponedeljkom in sredo bo najbolj vroč. “Absolutnih vročinskih rekordov ne pričakujemo, ampak bo vroče,” je dodal.

alarm vročina
Foto: ARSO

Na Primorskem bo tudi naslednji teden v veljavi oranžno opozorilo pred vročino. Od ponedeljka bo južni del države prav tako oranžen, na severu bo v veljavi rumeno opozorilo.

Kljub vročini neviht na Arsu ne pričakujejo. “Danes popoldne še lahko nastane kakšna nevihta, nato nas čaka nekaj dni brez neviht,” je povedal in pojasnil, da bo zrak razmeroma suh.

“Vročina se bo zaradi suhega zraka s tega stališča nekoliko lažje prenašala. Tudi noči sredi avgusta so že nekoliko daljše, zato se čez noč bolj ohladi,” je dodal Gregorčič.

Vročinski val bo po trenutnih napovedih trajal do četrtka, 15. avgusta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!