Prihaja nova vremenska motnja: spet možne močnejše nevihte

Slovenija 30. Jul 202417:52 0 komentarjev
Nevihta
Foto: Alen Milavec/BOBO

Po vremensko naporni nedelji, ko je neurje prizadelo severno Slovenijo, bo ta del države v naslednjih dneh ponovno na udaru. Po besedah dežurnega prognostika na agenciji za okolje je namreč pred nami spet "nevihtna epizoda". Po trenutnih napovedih lahko močnejše nalive s sunki vetra in točo pričakujemo že v četrtek popoldne oziroma zvečer.

V nedeljo popoldne je sever Slovenije prizadelo neurje. Najhuje je bilo spet na Koroškem, škoda je bila tudi v Zasavju, na Gorenjskem, ponekod na Štajerskem in Dolenjskem. Sprožilo se je več zemeljskih plazov, zopet je zasulo tudi pot in strugo pod slapom Rinka.

Po napovedih meteorologov nas bo že v četrtek spet dosegla višinska motnja, v nižine bo začel dotekati bolj vlažen zrak, kar lahko v kombinaciji z nekaterimi dejavniki povzroči nastanek močnejših neviht z nalivi, sunki vetra, tudi točo, je za N1 pojasnil dežurni prognostik na agenciji za okolje Jure Cedilnik. 

“Kako bo to krajevno razporejeno, je težko reči, a je ta scenarij bolj verjeten za severovzhod države, torej Štajersko in Pomurje,” je dejal Cedilnik in dodal, da so nevihte z nalivi možne tudi na Koroškem.

“Težko je izključiti katerokoli regijo, je pa nevihtno dogajanje v četrtek zvečer najmanj verjetno za osrednjo Slovenijo in jugovzhod,” je pojasnil in v isti sapi dodal, da je tudi te dele države težko z gotovostjo izključiti. Po njegovih besedah bo najverjetneje najbolj burno ravno v četrtek popoldne in zvečer, nevihte se bodo nadaljevale tudi v noči na petek, ko bodo zajele še Primorsko.

“Zaenkrat je težko karkoli podrobno napovedati, a videti je, da je pred nami spet nevihtna epizoda,” je dodal Cedilnik in poudaril, da je še veliko negotovosti. “A za zdaj kaže, da nevihte ne bodo najmočnejše, torej ne pričakujemo največje stopnje ogroženosti. Seveda pa lahko krajevno nastane tudi kakšna močnejša,” je dodal dežurni prognostik.

Po napovedih dežurnega prognostika se bo nestanovitno vreme s plohami in nevihtami nadaljevalo vse do nedelje. Na vreme pri nas bo namreč še vplivala višinska motnja, nato pa bo nad Alpami ponovno nastalo območje visokega zračnega tlaka. To pomeni, da bo od ponedeljka do srede spet prevladovalo sončno in suho vreme.

Kot dodaja Cedilnik, tudi ta teden ne bo konkretne ohladitve, bodo pa od petka do nedelje dnevne temperature v notranjosti pod 30 stopinj Celzija. Od ponedeljka naprej pa se bo postopoma spet začelo ogrevati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!