Prihaja še ena nova stranka: Marko Lotrič že zbira podpise za njeno ustanovitev

Slovenija 11. Okt 202405:20 17 komentarjev
Razvojna konferenca o decentralizaciji
Marko Lotrič (Foto: Miloš Vujinović/DS)

Poleg nove stranke Anžeta Logarja v naslednjih mesecih prihajata vsaj še dva nova politična projekta. Po informacijah N1 je podpise za ustanovitev nove stranke že začel zbirati predsednik državnega sveta Marko Lotrič, naslednji teden pa se bo tega koraka lotil tudi nekdanji dolgoletni predsednik Desusa Karl Erjavec, ki svojo politično vrnitev napoveduje v drugi polovici novembra.

Predsednik državnega sveta Marko Lotrič je za N1 potrdil informacije, da so v njegovi iniciativi začeli zbirati podpise za ustanovitev nove politične stranke. “Drži, ta iniciativa je dozorela do te mere, da je pripravljena za naslednjo stopnjo. Če je primerna, pa bodo zdaj povedali ljudje,” je poudaril Lotrič.

Za ustanovitev nove stranke v skladu z veljavno zakonodajo potrebujejo najmanj 200 članov, ki podpišejo izjavo o ustanovitvi stranke. Kdaj bi lahko zaživela, Lotrič ni želel napovedovati, dejal je samo, da bo javnost o tem pravočasno obveščena in da se za zdaj vse odvija po njihovih načrtih.

Da razmišlja o bolj aktivni vlogi na političnem parketu, je Lotrič nakazal že poleti. Takrat je dejal, da je okoli sebe zbral skupino somišljenikov, s katerimi se pogovarjajo, kako bi lahko Slovenijo razvijali drugače. Nedavno je v pogovoru za Delo razkril, da v njegovi iniciativi sodelujejo tudi župan Žirovnice Leopold Pogačar, podjetnika Igor Akrapovič in Marko Lukić ter strokovnjakinja za evropske projekte in sekretarka državnega sveta Monika Kirbiš Rojs.

Lotrič: Levica mi zaradi svojega načina delovanja ni blizu

Kdo so preostali člani njegove iniciative, Lotrič še ne želi razkriti, ocenjuje pa, da bi njihova pobuda lahko pripomogla k temu, da bi v slovenski politiki presegli ideološke delitve na levico in desnico. Na vprašanje N1, v kateri del političnega prostora se uvršča njihova iniciativa, pa odgovarja, da se gibljejo med levo in desno sredino.

“Pravica do splava je zame neodtujljiva pravica žensk, na drugi strani pa je družina kot vrednota in osnovna celica družbe prav tako zelo pomembna. Zavzemamo se za spoštovanje človekovih pravic in svobode posameznika, zavedamo se tudi, da mora biti delo cenjeno in da potrebujemo tehnološki napredek. Hkrati pa moramo kot družba sprejemati tudi drugače misleče, ker je to tisto, kar bogati naše razmišljanje,” je za N1 poudaril Lotrič.

Naslednja slovenska vlada bi morala biti po njegovem mnenju dovolj močna in stabilna, da bi lahko izpeljala nujne reforme, njene prioritete pa bi morale biti usmerjene tudi na zagotavljanje ugodnega poslovnega okolja, zdravstvo in decentralizacijo oziroma skladen regionalni razvoj. “Hkrati bi morala biti prihodnja vlada kredibilna v smislu, da ne bi obljubljala več, kot je dejansko sposobna narediti,” je prepričan predsednik državnega sveta.

Posvet o prekarnem delu.
Marko Lotrič (Foto: Borut Živulović/BOBO)

S katerimi strankami so pripravljeni sodelovati, Lotrič ni želel govoriti, ker da je za to še prezgodaj, je pa poudaril, da se programsko najbolj razlikujejo od Levice. “V tem pogledu ne pridemo skupaj, drugačna stališča zagovarjamo že pri gospodarstvu. Levica mi zaradi svojega načina delovanja ni blizu,” je za N1 pojasnil Lotrič.

Erjavec: Pri Logarju ne vemo, ali je samostojen ali satelit Janeza Janše

Z novo stranko pa se na politično sceno v drugi polovici novembra vrača nekdanji dolgoletni predsednik Desusa in bivši večkratni minister Karl Erjavec. Čeprav je še nedolgo nazaj govoril, da bo najprej ustanovil društvo, iz katerega bo kasneje zrasla nova stranka, pa je Erjavec nedavno spremenil svoj načrt in se odločil, da se bo osredotočil samo na stranko.

200 podpisov za njeno ustanovitev bo s svojimi podporniki začel aktivno zbirati naslednji teden. “Sredinska stranka bomo, kar pomeni, da nismo ne za levi ne za desni radikalizem. Naš glavni cilj je, da novembra ustanovimo stranko in da se na naslednjih volitvah uvrstimo v državni zbor, ” je za N1 dejal Erjavec.

Karl Erjavec
Karl Erjavec (Foto: Borut Živulović/ BOBO)

Na vprašanje, s katerimi strankami so pripravljeni sodelovati, pa odgovarja, da bi morala biti naslednja vlada levosredinska. “Raje bi delovali skupaj z levosredinskimi strankami. Z NSi bi sicer lahko sodelovali, ker niso neka radikalno desna stranka, s SDS pa bolj težko ob takšnem programu, ki ga imajo. Pri Anžetu Logarju pa ne vemo, ali je samostojen ali pa gre za satelit Janeza Janše,” je za N1 poudaril Erjavec.

Njegova nova stranka bo šla na volitve samostojno, v njej pa bo po Erjavčevih besedah “cela vrsta uglednih ljudi”, med drugim nekdanji ministri in državni sekretarji v prejšnjih vladah. Ko gre za konkretna imena, Erjavec še naprej ostaja skrivnosten, pravi pa, da bo vse jasno, ko bo njegov novi politični projekt ugledal luč sveta.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje