Prihaja težko pričakovana otoplitev. Kako dolgo bo vztrajala

Slovenija 05. Okt 202404:30 0 komentarjev
Vreme: oblačnost
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po deževnem in hladnem začetku oktobra se bodo padavine počasi poslovile, na vidiku je tudi občutnejša otoplitev.

Sredozemski cikloni, ki so našim krajem prinesli precej padavin in nekaj težav, pravo katastrofo pa povzročili v Bosni in Hercegovini, se za nekaj dni poslavljajo.

Danes bo sicer po napovedih meteorologov agencije za okolje (Arso) še oblačno. Ponoči so se padavine pojavljale zlasti v zahodni polovici Slovenije, tudi čez dan pa bo ponekod občasno še rahlo deževalo. Najnižje jutranje temperature so od 7 do 12, v alpskih dolinah okoli 2 stopinji Celzija.

Proti večeru se bo v zahodnih krajih oblačnost trgala. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 15, v Zgornjesavski dolini okoli 7, na Primorskem ob šibki burji okoli 17 stopinj Celzija.

V nedeljo bo sončno z meglenim jutrom po nižinah, čez dan pa bo že nekoliko topleje.

Tudi jutra bodo spet toplejša, a brez dežja ne bo šlo

V ponedeljek bo na vzhodu še delno jasno, drugod se bo oblačnost povečala. Zapihal bo jugozahodnik, še topleje bo. Glede na napovedi Arsa bo ostalo toplo vsaj do prihodnjega konca tedna, saj bo ves čas prevladoval jugozahodni zračni tok, ki bo prinašal topel in precej vlažen zrak.

Jutranje temperature bodo tako marsikje lahko tudi do 15 stopinj Celzija, čez dan pa bo okoli 20 stopinj, na Primorskem in na vzhodu tudi nekaj več. Tam bo tudi, kot kaže zaenkrat, največ sonca. V visokogorju bo novozapadli sneg hitro pobiralo, možni bodo plazovi.

Od torka do četrtka bodo naši kraji namreč pod vplivom obsežnega ciklonskega območja s središčem nad zahodno in severno Evropo. V četrtek bo predvidoma nastal sekundarni ciklon tudi nad severnim Sredozemljem.

V torek bo v zahodni polovici Slovenije začelo deževati, padavine bodo v noči na sredo zajele vso državo. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo. Od četrtka do nedelje bodo predvsem na zahodu občasno še možne padavine.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!