Prihaja vrhunec nebesnega spektakla: poleg utrinkov spet viden tudi severni sij?

Slovenija 12. Avg 202417:32 0 komentarjev
Utrinki so na nebu najbolj opazni 11. in 12. avgusta
Utrinki so na nebu najbolj opazni 11. in 12. avgusta (Foto: Jure Atanackov via X)

Po sinočnji predstavi, ko so nebo razsvetlili utrinki in severni sij, bodo ti najverjetneje vidni tudi v današnji noči. Kdaj in predvsem kje pogledati v nebo?

V sredini avgusta so na našem nebu že tradicionalno vidni utrinki. Med meteorskimi roji, kot jih imenujemo, so običajno najbolj opazni roji Perzeidov. Tako je bilo denimo sinoči, podobno pa bo tudi danes zvečer, za N1 pojasnjuje profesor astronomije, astrofizike in kozmologije Tomaž Zwitter.

Perzeidi so opazni predvsem v drugi polovici noči. Njihova pojavnost se postopno zmanjšuje, a ta teden jih bo še mogoče zaznati. Ob veliki sreči bo danes ponoči na nebu opazen en utrinek na minuto, bolj verjetno pa eden utrinek na dve minuti.

Za opazovanje Perzeidov mora biti izpolnjenih več pogojev, a ključno je, da je dovolj temno, poudarja Zwitter. Za to navadno ni dovolj pogled z domačega balkona. Če živite v večji vasi ali mestu, utrinki zaradi razsvetljave namreč niso opazni. Zelo je koristno tudi, da na nebu ni Lune.

Na vrhunec pojavnosti Perzeidov je na družbenem omrežju X opozoril tudi geolog Jure Atanackov.

A na nebu ne občudujemo le Perzeidov, zato bodo utrinki, podobni Perzeidom, vidni tudi kasneje.

Perzeidi so ostanki kometa Swift-Tuttle, ki ima obhodno dobo okoli 133 let. Na približno polovici avgusta – okoli 11. in 12. – Zemlja seka njihov tir, zato jih lahko opazimo, pojasnjuje Zwitter. Komet so odkrili leta 1862, s prostim očesom pa ga bo po letu 1992 naslednjič moč videti šele leta 2126.

“Lahko se zgodi, da bo tudi v tej noči kaj videti”

Poleg utrinkov pa je povsem verjetno tudi, da bo danes na nebu viden tudi severni sij. Tega so v mnogih krajih po Sloveniji videli že sinoči. “Lahko se zgodi, da bo tudi v tej noči kaj videti. Trenutno imajo zelo lep severni sij od Aljaske prek celotne Sibirije, pri nas pa ga zaradi dnevne svetlobe še ni moč opaziti. Obstaja možnost, da bomo imeli to noč severni sij tudi pri nas,” je dejal.

In kdaj je najbolj smotrno pogledati v nebo? “Čim večkrat,” še dodaja Zwitter.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!