Prihajajo dolgotrajni in močni nalivi: kje bo najhuje

Slovenija 19. Avg 202406:00 > 12:35 3 komentarji
Močne nevihte
Fotografija je simbolična. (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Danes bodo predvsem na jugovzhodu Slovenije dolgotrajni in močni nalivi, Agencija RS za okolje (Arso) je zato za osrednjo, severovzhodno in predvsem jugovzhodno regijo izdal oranžno, za severni del pa rumeno opozorilo. Povečana je tudi nevarnost za nastanek zemeljskih plazov.

Na Primorskem so razglasili veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Ozračje pa se bo po daljšem vročinskem valu končno nekoliko osvežilo.

Danes bo večinoma oblačno in deževno, prisotne bodo tudi nevihte, predvsem na vzhodu bodo tudi močnejši dolgotrajni nalivi, poroča Arso. Močnejši nalivi bodo najverjetneje možni le v južni in jugovzhodni Sloveniji, drugod pa ne. “Ne bo pa to deževen dan. Padavine, plohe in nevihte bodo iznad Hrvaške prihajale v valovih. Kdaj časovno bodo, pa je nemogoče napovedati,” je dejal dežurni prognostik Andrej Velkavrh z Arsa.

Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja, najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 26 stopinj Celzija. Zahodno od nas in na območju Alp bo pretežno oblačno s pogostimi padavinami, deloma plohami in nevihtami, ozračje se bo osvežilo, ob severnem Jadranu pa bo zapihala burja.

Velkavrh je dodal, da se bo na jugu lahko nabralo kar nekaj dežja, bodo pa vmesne prekinitve. Vsota sama bi lahko bila tudi čez 100 milimetrov, ampak bi lahko zaradi vmesnih prekinitev kakšne težave z razlivanjem vodotokov in meteornih vod povzročali le posamezni močnejši in daljši nalivi.

Vremenska situacija za točo ni prav izrazita. Ni pa izključena možnost, da bi morda kje padlo kakšno zrno manjše toče.

Ker je napoved do neke mere negotova in so krajevno možni tudi močnejši nalivi, so na Arsu za osrednjo, severovzhodno in predvsem jugovzhodno regijo izdali oranžno vremensko opozorilo.

Hidrološko poročilo: Danes se bo vodnatost rek povečala v več delih države, najbolj v južnem delu. Ob krajevno močnejših nalivih lahko predvsem popoldan in zvečer močneje narastejo manjši hudourniški vodotoki, lahko pride tudi do poplavljanja padavinske vode predvsem na vzhodu države. Pojav bo bolj verjeten v vzhodni polovici države. Jutri bo naraščala tudi Krka s pritoki in reke v kraškem zaledju Ljubljanice. Drugod bodo reke začele upadati. Predvsem na jugu in vzhodu je večja nevarnost zemeljskih plazov.

V nedeljo so do srednjih pretokov narasle Savinja, Dravinja in Sotla s pritoki. Srednje pretoke imata tudi Drava in Mura. Omenjene reke upadajo, drugod so pretoki rek ustaljeni. Prevladuje mala vodnatost, so na Arsu zapisali v hidrološkem poročilu.

Do torka zjutraj Arso pričakuje največ dežja na skrajnem jugovzhodu države, in sicer med 30 in 60 milimetrov, ob nalivih tudi več. V osrednji in severovzhodni Sloveniji medtem večinoma pričakujejo od 20 do 40 milimetrov padavin.

Na postaji Ribnica – Dolenji lazi je polurna intenziteta padavin presegla opozorilno mejo, pojavljajo se pasovi močnejših padavin, ki potujejo iznad Hrvaške proti severozahodu in zahodu, so zjutraj sporočili iz Arsa. Ta vzorec se bo čez dan ponavljal, ob tem pa je možno zastajanje padavinske vode in naraščanje hudourniških vodotokov, opozarjajo.

Sonce lahko pričakujemo v četrtek

V torek čez dan se bo že počasi jasnilo, zato bodo popoldanske temperature v notranjosti države povečini spet nad 25, na Primorskem pa blizu 30 stopinj. Podobnih temperatur bomo deležni tudi v sredo in v četrtek, ob koncu tedna pa bodo temperature v večjem delu Slovenije spet nekoliko presegle mejo 30 stopinj Celzija, so še zapisali na Facebooku.

Nevihte z močnim vetrom in udari strel so na vzhodu in severovzhodu države že v nedeljo povzročale težave. Največ težav je povzročil močan veter, ki je podiral drevesa in odkrival objekte. Udari strel so zanetili požare dveh dreves in travnika, nekaj objektov pa je poplavila tudi meteorna voda. Več v članku Burno popoldne: veter odkrival strehe, strele netile požare

Jutranja temperatura večine rek je med 10 in 25 stopinj Celzija. Bohinjsko jezero ima slabih 24, Blejsko jezero 25, morje ob slovenski obali pa 29 stopinj. V torek bo naraščala tudi Krka s pritoki in reke v kraškem zaledju Ljubljanice. Drugod bodo reke začele upadati, še poroča Arso.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje