Zdaj se pripravljamo na nevihte: v povečani pripravljenosti severni del države

Slovenija 19. Jul 202410:24 > 11:06 0 komentarjev
dež v ljubljani
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

V noči na soboto bodo Slovenijo zajele nevihte z močnejšimi nalivi. Padavine bodo najverjetneje tudi na območju Primorske in Goriške, kjer je razglašena velika požarna ogroženost in kjer se gasilci od četrtka spopadajo z gašenjem požara. Zaradi prihajajočih padavin za celotno državo velja oranžno opozorilo. "Zaradi napovedi nočnih neurij bo v povečani pripravljenosti celoten severni del države," je dejal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Po daljšem vročinskem valu in sušnem obdobju Agencija RS za okolje (Arso) napoveduje padavine. V noči na soboto bodo ob nevihtah po celi državi začeli nastajati močnejši nalivi.

“Za Primorsko in Goriško je verjetnost za padavine kar velika, je pa vprašanje, kakšna bo količina padavin,” je za N1 dejal dežurni meteorolog na Arsu Urban Žagar. Na posameznih odsekih lahko pade tudi med 20 in 30 litri dežja, a so velike količine v primerjavi z nekaterimi drugimi regijami – denimo Savinjsko, Gorenjsko in Koroško – manj verjetne.

Za te tri regije je Arso izdal posebno vremensko napoved ob vodotokih in nevarnostih proženja zemeljskih plazov. Glavnina padavin bo padla v manj kot 12 urah. Pričakujejo od 50 do 100 milimetrov dežja, krajevno tudi do 150 milimetrov dežja. Ob tem je možna hitra rast hudourniških vodotokov. Težišče padavin bo sprva v severni polovici Slovenije, a je Arso zaradi negotovosti vso državo obarval oranžno. “Zaradi napovedi nočnih neurij bo v povečani pripravljenosti celoten severni del države,” je na novinarski konferenci, kjer so govorili o razmerah na Krasu, dejal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Obilne padavine kot posledica vlažne zračne mase in vetra, ki bo spreminjal smer

“Obilne padavine bodo sicer posledica zelo vlažne zračne mase in vetra, ki bo z višino spreminjal smer. Nad severnim Sredozemljem bo namreč nastal tudi plitek ciklon. Pri tleh bo pri nas pihal veter vzhodnih smeri, ki bo z višino obračal smer na jugozahodno. Povprečna hitrost vetra bo razmeroma majhna, zato se bodo nevihtne celice pomikale dokaj počasi in se lahko tudi obnavljale nad istim območjem,” so zapisali na Facebooku.

Čez dan bodo padavine od zahoda slabele in postopno ponehale. Proti večeru se bo razjasnilo. Ponekod bo pihalo, na Primorskem bo vztrajala šibka burja. V nedeljo bo sprva jasno, popoldne se bodo od zahoda ponovno začele pojavljati plohe in nevihte. Te so možne tudi v ponedeljek.

Še naprej ostaja velika požarna ogroženost, ki jo je Uprava RS za zaščito in reševanje razglasila v sredo, in sicer za občine Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba. Danes bo še precej sončno in vroče, piše Arso na Facebooku.

Ob tem z uprave poudarjajo, da se požarna ogroženost povečuje tudi drugod po Sloveniji, zlasti na jugovzhodu. Za soboto popoldne so na Arsu že znižali požarno ogroženost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!