Prihajajo nevihte z nalivi, možno razlivanje hudournikov in manjših rek

Slovenija 25. Maj 202411:42 0 komentarjev
nevihta
Foto: Bor Slana/BOBO

Popoldne lahko ponekod nastanejo plohe in nevihte, ki se bodo ponoči okrepile. Ob močnejših nalivih je v drugi polovici noči možno hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek na vzhodu Slovenije.

Vodnatost rek je trenutno srednja.

Veliko vodnatost ohranjajo le še Drava, Mura in Ščavnica, medtem ko so posamezne reke na Vipavskem, Kočevskem in v Prekmurju že upadle do male vodnatosti. Reke bodo čez dan še naprej upadale.

A popoldne bodo začele po Sloveniji nastajati plohe in nevihte, zato lahko narastejo posamezni hudourniški vodotoki v južni in osrednji Sloveniji, kaže napoved Agencije RS za okolje (Arso).

V drugi polovici noči na nedeljo bodo ob močnejših nalivih hitro narasli hudourniški vodotoki in manjše reke v vzhodni polovici države, napovedujejo hidrologi Arsa. Pri tem se lahko posamezni hudourniški vodotoki tudi razlijejo, opozarjajo hidrologi. Možno je tudi razlivanje zalednih voda in zastajanje padavinske vode.

Verjetnost za to je največja na območjih Pohorja, Posotelja, Posavja in Gorjancev.

V nedeljo čez dan bo večina rek na vzhodu države še naraščala, vendar bo njihova vodnatost večinoma ostala srednja. Pretoki Drave, Save, Krke in rek v zahodni polovici države bodo predvidoma ustaljeni. V ponedeljek bodo reke po državi upadale, ob popoldanskih plohah pa lahko prehodno ponovno narastejo posamezni hudourniški vodotoki na severu države.

hidrološka napoved
Foto: ARSO

Jutranja temperatura večine rek je med 9 in 15 stopinj Celzija, morje ob slovenski obali pa ima dobrih 21 stopinj Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!