Prihajajo obilne padavine in nova ohladitev: kje bo padlo največ dežja?

Slovenija 01. Okt 202410:59 0 komentarjev
Deževno vreme v Ljubljani
Foto: Borut Živulović/BOBO

Slovenijo bodo v noči na sredo zajele obilne padavine z močnejšimi nalivi. Agencija za okolje je od srede do noči v četrtek za velik del države izdala oranžno vremensko opozorilo. Po napovedih meteorologov bo padlo od 50 do 100 litrov padavin na kvadratni meter, lokalno lahko tudi več. Glavnina dežja bo padla v manj kot dvanajstih urah. Kateri deli Slovenije bodo najbolj na udaru?

Po prijetnem jesenskem ponedeljku so pred nami dnevi dežja. Prvi padavinski dogodek se bo odvil že danes zvečer in v noči na sredo ter v sredo čez dan. Do večera bodo padavine zajele zahodno polovico države, krajevno so možni močnejši nalivi. Dež se bo najprej širil v pasu od Julijskih Alp in Karavank. Po besedah meteorologa Agencije RS za okolje (Arso) Andreja Velkavrha bo v tem delu države padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter.

“Na jugu države bo precej izrazit maksimum padavin na območju Snežnika, ki ga jugozahodni veter običajno razširi proti Kočevskemu, včasih tudi proti Beli krajini in deloma Dolenjski. V tem predelu bo padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, ob lokalnih nalivih lahko tudi več,” je za N1 pojasnil Velkavrh. Krak močnejših padavin bo še v pasu proti Koroški oziroma Savinjskim Alpam, kjer naj bi po napovedih vremenoslovcev padlo med 30 in 60 litri na kvadratni meter dežja.

Kljub obilnim padavinam za zdaj ni pričakovati poplav, ob nalivih je pričakovati predvsem porast hudourniških vodotokov in zastajanje padavinske vode. Hidrologi Arsa so ob tem sporočili, da bodo jutri zjutraj reke sprva na zahodu in jugu države začele naraščati, popoldan pa se bo naraščanje rek razširilo na večji del države. Do večera bo prevladovala velika vodnatost rek. Popoldan, zvečer in predvsem v noči na četrtek so verjetna razlivanja posameznih rek v več delih države. Ob nevihtah z nalivi bodo hitro naraščali tudi hudourniški vodotoki, ki se prav tako lahko razlijejo.

Arso opozorilo
Foto: Agencija za okolje

Še hladneje bo

Jutri zvečer bo Slovenijo prešla hladna fronta, ki nas bo dosegla od zahodne Evrope.

“V noči na četrtek bodo padavine oslabele in večinoma ponehale. Nov ciklon bo nato nastal nad zahodnim Sredozemljem, ki se bo sprva pomikal južneje od naših krajev, a se nam bo nato približal v noči na petek. V četrtek dopoldne bodo padavine tako od juga postopno zajele vso Slovenijo, vendar pa ni pričakovati nalivov. Ker bo količina padavin manjša, bo dogodek manj vremensko izrazit,” je za N1 še dodal Velkavrh.

Ob dežju bo zapihal severovzhodnik, na Primorskem se bo burja nekoliko okrepila. Hladneje bo. V petek bodo padavine oslabele in do večera ponehale. Veter bo slabel.

Zaradi obilnega dežja je agencija za okolje od srede opoldne do noči na četrtek za velik del Slovenije izdala oranžno vremensko opozorilo. “Glavnina padavin bo padla v manj kot 12 urah,” so zapisali na družbenem omrežju Facebook.

Arso opozorilo
Foto: Agencija za okolje

Arso je zaradi vetra, dežja in neviht severozahodni, jugozahodni, osrednji in jugovzhodni del Slovenije obarval v oranžno. Od srede opoldne do noči bodo obilne padavine predvsem v zahodni polovici Slovenije, možni bodo krajevni nalivi.

Geološki zavod Slovenije opozarja, da bo jutri in v četrtek zaradi deževja povečana možnost za nastanek zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov. Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja za celotno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na morebitne spremembe na tleh, objektih in pobočjih.

Jutri bodo temperature v notranjosti Slovenije večinoma še med 15 in 18 stopinj Celzija, v četrtek in petek pa le okoli 12 stopinj Celzija. Meja sneženja bo v sredo še nad 2.000 metri nadmorske višine, v četrtek in petek pa se bo približala 1.500 metrom nad morjem.

“V soboto in nedeljo najverjetneje pa tudi še v ponedeljek in torek pričakujemo deloma jasno vreme z nekaj jutranje megle po nižinah. Postopno bo spet nekoliko topleje. Nov dež se bo predvidoma pojavil šele sredi prihodnjega tedna,” so na Facebooku še zapisali meteorologi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!