Prihajajo prve spremembe novih voznih redov: okrepili bodo nekaj linij v Kranju

Slovenija 11. Jul 202416:03 2 komentarja
Dostopnost evropskega javnega prometa
Žiga Živulovič jr./BOBO

Začenjajo se prve spremembe voznih redov, ki jih je z julijem vpeljala Družba za upravljanje javnega potniškega prometa in ki so razburili nekatere potnike. Na pobudo kranjske občine bodo okrepili medkrajevni liniji Kranj–Besnica in Kranj–Podreča. Zdaj občino po besedah župana Matjaža Rakovca čakajo še pogajanja za vozni red proti Joštu, s prevoznikom Arriva pa pogajanja za novo koncesijsko pogodbo za mestni potniški promet.

Z začetkom julija so v veljavo stopili novi vozni redi, ki so razburili nekatere potnike, o čemer smo obširno poročali. Direktor Družbe za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP) Miran Sečki je že v intervjuju za N1 prejšnji teden napovedal nekatere spremembe novih voznih redov. Med prvimi bodo posodobitev deležni na Gorenjskem.

S kranjske občine so danes sporočili, da bo DUJPP na njihovo pobudo okrepila medkrajevne linije Kranj–Besnica in Kranj–Podreča. V Besnico bo od 22. julija avtobus vozil tudi ob 15.35 in 20.25, za tistega ob 22.10 pa občina še čaka potrditev. Za linijo Kranj–Podreča si je občina pri DUJPP izborila tri dodatne odhode; iz Podreče bo avtobus proti Kranju odpeljal tudi ob 6.25, iz Kranja v Podrečo pa še ob 13.30 in 22.05.

Kot so spomnili na občini, prevoznik Arriva od začetka meseca zaradi uvedbe novih koncesij ministrstva za okolje, podnebje in energijo oziroma DUJPP liniji mestnega potniškega prometa opravlja v okviru medkrajevnih povezav.

Mesečne vozovnice so pri tem ostale veljavne, prav tako je ostala enaka cena prevoza. Z novimi voznimi redi, ki jih je uvedla družba, pa so se razredčile možnosti potovanja na obeh medkrajevnih linijah.

Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Odprto še ostaja vprašanje povezavi s Planico

Občina je na družbo naslovila tudi prošnjo o ustreznem jutranjem odhodu za šolarje proti Kranju na liniji Kranj–Pševo–Planica. Kot so dodali, je krajevna skupnost Jošt pozdravila pogostost avtobusov med tednom v poletnem urniku, saj jih v preteklosti ni bilo.

Opozorila pa je na novi jutranji odhod s Planice proti Kranju (ob 6.45, prej ob 6.10), ki preprečuje srednješolcem pravočasen prihod v šolo, prav tako dijaki ne bodo mogli ujeti avtobusov za Škofjo Loko in Strahinj. Odhod ob 5.30 je po prepričanju občine veliko prezgoden, hkrati pa nepovezan z vlakom proti Ljubljani. Predlagajo, da se namesto ene dopoldanske povezave v vozni red umesti dodaten poznopopoldanski odhod iz Kranja proti Planici (ob 17.20).

Kot so še zapisali na občini, si prizadevajo, da bi kljub močno zaostrenim pogojem ohranili tudi dostopnost mestnega potniškega prometa najširšemu številu občanov, občino pa zdaj čakajo pogajanja za novo koncesijsko pogodbo z Arrivo. Cena dnevne vozovnice za mestni promet je trenutno en evro, mesečne pa deset evrov, kar pomeni, da mora občina za kritje vseh stroškov, ki jih ima avtobusni prevoznik, nameniti znatna finančna sredstva, to pa, kot so poudarili, močno bremeni proračun.

Lani je kranjska občina koncesionarju namenila skoraj 1,4 milijona evrov, zaradi neprestanega zviševanja stroškov, ki jih prikazuje avtoprevoznik, pa se bodo tudi stroški mestnega proračuna v prihodnje samo še poviševali, so sklenili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje