Prihajajo vročinske nevihte, konec tedna bo Slovenijo prešla fronta

Slovenija 14. Avg 202411:16 0 komentarjev
Poletna nevihta
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Vročinski val se nadaljuje, tudi danes pa ga spremljajo krajevne plohe in nevihte. Prve so del vzhodne Slovenije zajele dopoldne, novo pošiljko pa lahko pričakujemo popoldne. Konkretnejše osvežitve ne bodo prinesle, prav tako občutnejšega padca temperatur ne gre pričakovati v nedeljo in ponedeljek, ko nas bo prešla hladna fronta. Bi pa lahko vročina poskrbela tudi za nov temperaturni rekord na morju.

Sredin dopoldan so na jugovzhodu države odprle krajevne nevihte, ki so se prek Dolenjske in okolice Kočevja pomaknile proti severu Slovenije. Kot je za N1 povedala vremenoslovka z Agencije RS za okolje Veronika Hladnik Zakotnik, se padavine z južnim vetrom pomikajo proti severovzhodu države.

Kot je dejala, je to prvi del krajevnih neviht, ki mu bo sredi dneva in popoldne sledila nova epizoda. Takrat se bodo padavine začele prožiti na zahodu vzdolž dinarske pregrade, vetrovi pa jih bodo zanašali v notranjost Slovenije. “Danes ne bo deževalo povsod, bodo pa do večera nastajale že omenjene krajevne plohe in nevihte,” je povedala Hladnik Zakotnik in dodala, da močnejših neviht vremenoslovci danes ne pričakujejo. Kljub lokalnim padavinam bo precej vroče, po Arsovi napovedi bodo najvišje dnevne temperature od 30 do 35, na Goriškem do 37 stopinj Celzija.

Na Primorskem je v večjem delu zaradi suše razglašena velika požarna ogroženost, današnje plohe pa situacije ne bodo zelo spremenile. Kot je dejala vremenoslovka, količina dežja ne bo velika, padavine pa ne bodo zajele celotnega območja. “Če plohe nastanejo nad hribi in gredo proti Notranjski, večji del Primorske danes omembe vrednih padavin verjetno ne bo dobil,” je pojasnila.

POletna nevihta
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Kot jr povedala sogovornica, bo vreme podobno tudi v četrtek, ko se prav tako napovedujejo popoldanske posamezne nevihte v notranjosti države. Razlika bo le ta, da dežja zjutraj ne bo. Tudi jutri bodo najvišje dnevne temperature segale od 29 do 36 stopinj Celzija.

Vremenoslovka ob tem navaja, da bo danes in jutri še vedno najtopleje na Goriškem, v petek in soboto pa bodo najvišje temperature imeli na jugovzhodu države.

V petek in soboto se bo vročina nadaljevala, prehod hladne fronte in padavine pa se napoveduje v nedeljo popoldne in v ponedeljek. Kot je pojasnila Hladnik Zakotnik, bo večji del države prejel vsaj nekaj dežja, vendar konkretnejše ohladitve ne gre pričakovati. Temperature se bodo v nedeljo zadrževale pri 30 stopinjah, v ponedeljek pa okoli 29 stopinj Celzija.

Ker nedeljska fronta ne bo prinesla večjega padca temperatur, meteorologi ne pričakujejo močnejših neurij. “Bolj burne dogodke bi pričakovali, če bi se ohladilo za 10 ali 15 stopinj Celzija. Takrat bi pričakovali večja neurja,” je dejala sogovornica. Kot je dodala, se bo prehod fronte najverjetneje začel z nevihtami, ki bodo nato prešle v dež, seveda pa bo konec tedna napoved jasnejša.

Agencija za okolje je za obdobje do konca tedna izdala kar nekaj opozoril. Do sobote za vso državo velja oranžno opozorilo zaradi visokih temperatur, do nedelje pa so za skoraj vso Slovenijo izdali rumeno opozorilo zaradi možnosti neviht. Na zahodu je ob tem izdano tudi oranžno opozorilo zaradi velike požarne ogroženosti naravnega okolja.

Bomo priča temperaturnemu rekordu na morju?

Vročina je v zadnjih dneh močno ogrela tudi slovensko morje. Temperatura morja je na koprski merilni postaji včeraj dosegla 30,1 stopinje Celzija, točno stopinjo pod rekordno temperaturo 31,1 stopinje Celzija, izmerjeno 17. julija 2010. Bi torej lahko v naslednjih dneh na morju padel nov temperaturni rekord? Hladnik Zakotnik ocenjuje, da je to, dokler merimo visoke temperature zraka, še mogoče. “Morje se je vsak dan ogrelo še za kakšno desetinko stopinje ali dve. Rekord ni nemogoč, je pa to sedaj le špekulacija,” je še povedala.

Arso je sicer v torek v Dobličah pri Črnomlju izmerila najvišjo temperaturo v tem letu, in sicer 38 stopinj Celzija, kar je 0,2 stopinje več od najvišje ponedeljkove temperature, ki so jo izmerili v Osilnici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!