Priljubljenost sodobnih načinov plačevanja med Slovenci strmo narašča

Gospodarstvo 23. Jun 202409:58 3 komentarji
mobilno nakupovanje plačevanje splet
Foto: PROFIMEDIA

Sodobni načini plačevanja, kot so mobilne denarnice izbranih ponudnikov, postajajo med Slovenci čedalje bolj priljubljeni. Prav tako tem načinom transakcij ljudje vse bolj zaupanjo, ugotavlja najnovejša raziskava Masterindex družbe Mastercard Slovenija. Plačilne kartice so prevladujoča oblika plačevanja, veljavo pa pridobiva tudi mobilno plačevanje.

Uporaba plačilnih kartic se povečuje tako na dnevni ravni kot tudi pri spletnih nakupih na tedenski ravni, ugotavlja raziskava. Tudi na počitnicah opazno narašča delež tistih, ki raje plačujejo s plačilnimi karticami, kar nakazuje, da je digitalna prihodnost tukaj, so komentirali v družbi Mastercard Slovenija.

Na tedenski ravni uporablja plačilne kartice 87 odstotkov vprašanih, več kot četrtina pa vsak dan (29 odstotkov). Trend naraščanja dnevne uporabe je opaziti tako pri fizični uporabi kot pri spletnih nakupih. Za spletne nakupe jih na tedenski ravni uporablja 28 odstotkov vprašanih.

Z leti je opaziti tudi naraščajoč trend plačevanja nižjih zneskov s plačilnimi karticami. Večinoma z njimi plačujemo prek spleta, na bencinskih servisih in za vsakodnevno oskrbo, še ugotavlja raziskava.

Večino Slovencev vsaj kdaj nakupuje prek spleta

Več kot polovica Slovencev uporablja debetno kartico (89,7 odstotka), dobri dve tretjini jih imata eno do dve kartici. Več kot polovica lastnikov kreditnih kartic ceni široko sprejetost v tujini in na spletu. Približno tretjina je svojo kreditno kartico izbrala zaradi ugodnosti oz. nizke obrestne mere.

Skoraj 80 odstotkov Slovencev vsaj kdaj nakupuje prek spleta, le štirje odstotki jih nikoli ne. Delež prebivalcev, ki pogosto nakupujejo prek spleta, se je v letu 2024 povečal na tretjino, potem ko je bil lani pri 27,7 odstotka. Slovenci so sicer naklonjeni plačevanju spletnih nakupov s plačilnimi karticami, a je glede na izsledke raziskave skozi leta zaznati rahlo padanje.

Prek mobilnega telefona je že plačevala več kot polovica Slovencev (55,6 odstotka), od teh je bilo največ plačil izvedenih prek različnih plačilnih sistemov izbranih zaupanja vrednih ponudnikov.

Direktor družbe Mastercard Slovenija Luka Gabrovšek je ob tem komentiral, da mobilno plačevanje pridobiva na veljavi, saj je praktično, hitro, varno, zanesljivo in enostavno za uporabo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje