Primer smrti majhnega otroka, ki je presunil Slovenijo, se seli na sodišče

Črna kronika 17. Mar 202410:48 0 komentarjev
naslovka-otrok-avto
Foto: PROFIMEDIA/BOBO

Na vroč dan lanskega junija je v Svetem Lovrencu pri Preboldu v avtomobilu umrl še ne dveletni deček. V avtomobilu pred hišo naj bi bil zaprt kar dve uri. Ta primer je Slovenijo močno presunil. Mama umrlega dečka in njen partner gresta zdaj pred sodišče.

Junija lani je Slovenijo presunila smrt še ne dveletnega otroka v Svetem Lovrencu pri Preboldu. Otrok je umrl v razgretem avtomobilu. Ta primer se zdaj seli na sodišče, v ponedeljek je namreč na celjskem sodišču razpisan predobravnavni narok za otrokovo mamo in njenega partnerja. 

20. junija lani so policisti okoli 13. ure prejeli obvestilo o smrti otroka na območju Policijske postaje Žalec. Ko so reševalne ekipe prispele na kraj, je bil še ne dveletni deček, ki je bil v vročem poletnem dnevu zaprt v avtomobilu, že mrtev.

Kljub hitremu posredovanju mimoidočega ter nato še nudenju prve pomoči ter pomoči prostovoljnih gasilcev iz Prebolda in Sv. Lovrenca ter aktiviranju helikopterja Slovenske vojske iz Maribora, mu niso mogli več pomagati. Neuradno je bil deček v vročem avtomobilu zaprt kar dve uri.

Takoj po tragičnem dogodku v Sv. Lovrencu pa so po spletu zakrožile informacije, da 35-letna mama otroka in njen 38-letni partner na malčka nista pozabila prvič.

Policija je kasneje potrdila, da so mamo in njenega partnerja obravnavali že v preteklosti; enega od njiju zaradi več kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete ter tudi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Drugega pa so obravnavali zaradi suma storitve premoženjskega kaznivega dejanja. Mati umrlega otroka ima sicer več otrok.

Celjski policisti so po tej tragediji preverili tudi, ali sta bila mama in njen partner med tragičnim dogodkom pod vplivom prepovedanih drog.

V ponedeljek se bosta pred sodiščem izrekla glede očitanega kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, storitve kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja.

Tožilstvo jima ob tem očita še kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

Za povzročitev smrti iz malomarnosti je zagrožena zaporna kazen od pol leta do petih letih, za zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje pa do treh let zapora.

Ne puščajmo otrok v parkiranem avtomobilu!

  • Otrok ne sme ostati avtu – (pre)visoke temperature so lahko smrtno nevarne.

  • Nikoli ne puščajmo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu, niti za eno minuto.

  • Otroci naj se ne igrajo v avtu. Pospravimo ključe in daljinske upravljavce na varno.

  • Ob spremenjenem urniku, dodatnih obveznostih ali stresu je priporočljivo, da na sedež poleg otroka položimo predmet, ki ga bomo takoj po prihodu na cilj najprej potrebovali in nas bo spomnil, da ne pozabimo otroka v avtu.

  • Pred zapuščanjem avtomobila odprimo zadnja vrata in preverimo, ali je otrok v njem. Vir: NIJZ

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!