Dopusti, vikend in kmalu še praznik: na cestah bo te dni “noro”

Slovenija 09. Avg 202405:06 2 komentarja
Gneča na primorski avtocesti
Fotografija je simbolična. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Pred nami je še en prometno zelo obremenjen vikend. Gneča se bo začela že danes dopoldne, najhuje pa bo popoldne in celotno soboto. Kje lahko pričakujete najdaljše kolone razbeljene pločevine?

Po polžje je šlo po slovenskih avtocestah že v četrtek, ko se je potovalni čas na nekaterih odsekih podaljšal tudi za 40 minut. Razmere bodo danes podobne in se bodo do popoldneva le še zaostrile ter nadaljevale v soboto, napoveduje prometnoinformacijski center. Portal InfoPot ob tem opozarja, da bodo kolone znova najdaljše pred predorom Karavanke, na ljubljanskem obroču, primorski avtocesti in na cestah v slovenski Istri.

V letošnji turistični sezoni je tudi sicer po besedah prometnoinformacijskega centra na cestah najhuje od sobote do ponedeljka, v obe smeri. Ta konec tedna ne bo nič drugače, pravijo v centru, obenem pa opozarjajo, da lahko močno povečan promet pričakujete tudi v naslednjem tednu. V četrtek, 15. avgusta, namreč kristjani praznujejo Marijino vnebovzetje, v številnih evropskih državah — tudi pri nas — pa je to dneva prost dan.

Pričakovati je, da si bodo mnogi vzeli še kak dan dopusta in si tako privoščili podaljšani konec tedna, zaradi prepovedi vožnje pa se bodo tovorna vozila na ceste bolj množično podala nekaj dni pred praznikom in po njem.

Prometnoinformacijski center ob tem opozarja še na eno specifiko, ki smo ji priča letos: zaradi večje pretočnosti na meji s Hrvaško je letos promet veliko gostejši na ozkih grlih na regionalnih cestah proti notranjosti Slovenije, zlasti od Dragonje proti Kopru pa tudi na primorski avtocesti proti Ljubljani, zlasti pred razcepom Kozarje.

Gneča na primorski avtocesti
Foto: Srdjan Zivulovic/ Bobo

Ob napovedani gneči je tudi tokrat priporočljivo upoštevati navodila policije. Ažurno spremljajte prometne informacije, saj lahko le tako pravočasno izberete alternativne mejne prehode s sosednjimi državami ali izvoze in se tako izognete morebitni gneči.

Vsem udeležencem v prometu svetujejo, naj držijo primerno varnostno razdaljo med vozili (zaradi zastojev namreč obstaja možnost naleta), naj vozijo strpno in previdno, še posebej na odsekih, kjer potekajo gradbena dela, in naj hitrost vožnje prilagodijo trenutnemu stanju prometa. Na pot vzemite dovolj tekočine, v stoječi koloni ne zapuščajte vozila in ustvarite reševalni pas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje