Pripravite se: znova nas čaka prometni kaos

Slovenija 14. Avg 202408:46 0 komentarjev
Gneča na primorski avtocesti
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Pred nami je praznični konec tedna, posledično pa lahko na cestah znova pričakujemo pet dni prometnega kaosa. V četrtek namreč kristjani praznujejo Marijino vnebovzetje, ki je v številnih evropskih državah — tudi pri nas — dela prost dan, kar pomeni, da si bodo mnogi v petek vzeli dopust in se odpravili na krajši oddih. Kdaj in kje lahko pričakujete najdaljše kolone?

Že tradicionalno bodo 15. avgust, ko kristjani praznujejo Marijino vnebovzetje, zaznamovali dolge kolone razbeljene pločevine in dolgi potovalni časi. V številnih evropskih državah — na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji, v delu Nemčije in Švice, na Poljskem, Slovaškem, v Belgiji in pri nas — je namreč to dela prost dan.

Začelo se bo že danes popoldne, ko lahko zaradi prazničnega četrtka na slovenskih (avto)cestah pričakujemo povečano število tovornih vozil. Četrtkovo dopoldne je na prometnem koledarju prometnoinformacijskega centra obarvano v rdeče, saj bodo ceste znova zavzeli številni dopustniki, v petek pa se bodo na ceste znova vrnili tovornjaki.

Sledil bo prometno zelo obremenjen vikend, stanje pa se bo umirilo šele v ponedeljek popoldne.

prometni koledar
Foto: Promet.si

Portal infoPot ob tem opozarja, da bodo najdaljši potovalni časi predvsem pred predorom Karavanke, na ljubljanskem obroču, primorski avtocesti ter na cestah, ki vodijo s turističnih območij ali na njih, denimo Bled.

Letos poleti je na slovenskih avtocestah in hitrih cestah približno enako število vozil kot v istem obdobju lani, enako velja tudi za regionalne ceste, ki peljejo proti hrvaškemu delu Istre. Največja gostota (tudi na nepraznične konce tedna) je od sobote do ponedeljka, v obe smeri. Zaradi ukinitve mejnega nadzora na meji s Hrvaško tokrat zastojev pred mejnimi prehodi ni. Prav zaradi večje pretočnosti na meji se promet od Hrvaške proti notranjosti Slovenije bolj zgosti na ozkih grlih na regionalnih cestah, zlasti od Dragonje proti Kopru in na primorski avtocesti proti Ljubljani, zlasti pred razcepom Kozarje. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!